Friday, May 29, 2015

Feed the Homeless (RIM UTeM Soup Kitchen)

rojak language turn on. maaf.

on 16 May 2015, i had joined a charity event manage by Rakan Integriti Malaysia UTeM which is Soup Kitchens. we need to feed/give foods to the homeless person. well the tentative for the program, we start gotong-royong masak nasi ayam around 2.30 p.m. seronok bila dapat berkerjasama dengan muka-muka baru. dari strangers menjadi kawan. dari senyum menjadi gelak. dari salam menjadi peluk. okay itu macam lain. hehehe. tapi macam biasa-lah aku jenis yang ingat muka, nama kemudian hari baru teringat. maaf. so we all together berhempas pulas masak, aku takde-lah masak sangat setakat kupas bawang, potong bawang. hmmm. Alhamdullilah, bila azan Magrib kami terus bersiap kemas, solat dan meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur.

antara chef-chef yang terlibat. seronok tengok mereka berkerjasama (thumb ups!)

isi nasi, bebel, gossip, gelak, buat lawak. kelakar diaorang ni.

best part of everything.


kebersihan diutamakan. bagus.



some of us don't know each other, but its pretty amazing that we can easily work together. and yess we became friends. 
and i'm fully respect to all RIM's member, 
sebab kerjasama yang ditonjolkan.
kemesraan yang dijalinkan.
pengaturan yang agak sistematik.
Tahniah RIM UTeM!
anda penuh Integriti!



gambar sebelom kejadian.

Sesampai-nya kami di Kuala Lumpur kami disambut mesra oleh ahli dari Alternative Riding Club (ARC). uishh handsome baqq hang memasing. manis senyum, muka suci je. ramah mesra, rasa dihargai dan disayangi. muahahahahakks. since diorang lebih berpengalaman, pihak RIM UTeM menjemput mereka untuk memberi tunjuk ajar kepada kami yang baru setahun jagung dalam aktiviti ni. bukan setahun jagung, benih jagung pon tak cambah lagi.

our start point at Menara Maybank, kami dibahagikan kepada 6 kumpulan dan setiap kumpulan ditemani wakil dari ARC. so my group (1B a.k.a group two) ditugaskan mengedar makanan di kawasan Central Market.

 gambar sebelom pepecahan terjadi.

 Group Dua




 Nur Syafizila (Pengarah Program)

 dont know why, but i think this picture so cute and menunjukkan keakraban yang sejati. gituuuu~

what i learn from this activity?

yes, i do love charity activities. dan sangat teringin sangat terlibat dalam aktiviti macam ni. terima kasih sebab di beri peluang.Alhamdullilah. masa tengah masak-masak tu, dapat tengok-lah semua nak involve dan tolong sesama. walaupun mungkin ade yang penat, busy tapi they all show theirs spirit of togetherness. and i'm smiling while watching all of them.

masa ondaway, saya tidur. hahahaha.

masa sesampai-nya di Maybank KL (tempat berkumpul), meet up with ARC's members. diberi taklimat. amat-lah berbesar hati dapat berkerjasama dengan pihak ARC, walaupun diorang berlainan background, berlainan kerjaya, berlainan rupa tapi hati mereka bersatu demi membantu golongan yang memerlukan. good to meet these people.


semoga aktitivi kami diredhai dan diberkati.
segala salah silap harap dimaafkan.
pengajaran menjadi tauladan buat kami. 
berkongsi rezeki yang diperolehi.
sampai jodoh kita bertemu lagi.

Inn Shah Allah.
mudah-mudahan Allah setuju. 
 


Wednesday, May 13, 2015

Taman Negeri Endau Rompin #RoadToRompin

Assalamualaikum,
Salam Sejahtera,
Salam Melaka Maju Negeriku Sayang Fasa 2 (since i'm in Melaka now),

pada tanggal 12 April yang lepas, aku join trip #RoadToRompin dengan kawan-kawan. plan dah lama, Alhamdullilah jadi walaupun tak ramai. cerita pon dah lama tapi baru ade mood nak menaik. so on that date kitaorang gerak tenghari, petang dalam pukul dua sampai Rompin.

mula-mula singgah rumah Kak Teha untuk makan tengahari. disebabkan ada masa terluang kami jalan-jalan ke Pantai Teluk Gorek. tapi tapi tapi tak bawak baju lebih pastu tak mandi, pastu jealous tengok orang mandi, pastu tak mandi. okay.

 ni kawasan bilamana air pantai bertemu air sungai, maka berterbanglah burung berkicauan, dan sang ketam mencari lubang untuk berteduh. Subhannallah. sangat amat cantik.


 sebelom kejadian mandi pakai seluar jeans. sebab geram sangat sme of them yang sanggup terjun dengan apa yang ada dan balik berbasahan. takpe, janji senang hati. hahahaha. 
boxer dengan belt tu jangan dikenang sangat. 


 inilah geng Taman Negeri yang sanggup teman memeriahkan suasana yang hampir menjadi kelam.
terima kasih kawan-kawan semua. dari kiri Azri, Ucop, Idan, Zaki, Dyno, Kak Teha, Aien and me.


the next day 13 April kami menuju ke agenda utama.Taman Negeri Endau Rompin. disana kami di guide oleh Abang Yussof sado. hehehe. disebabkan Taman Negeri Endau Rompin adalah hutan simpan, nak masok kena ade permit RM5 sekepala. sebaiknya buat seminggu sebelom aktiviti. RM60 untuk guider, ikut package. kami punye tiga aktiviti, jungle trekking, waterfall abseiling and tree climbing. dari pukul 8 pagi sampai 6 petang lebih kurang-lah.

aktiviti pertama jungle trekking, pendek je trek kami dalam 1 jam setengah sampai ke air terjun kot. tak ingat sebab dah lama lepas. hehehe.


 ini pit stop untuk hilangkan segala menatang yang melekat kat kaki.
if you know what i mean. hahahakks.



 ini kak mas antara peneman guider kami.
terima kasih sudi bersama dan jaga kami.





next activity was waterfall abseiling. paling best dalam sejarah hidup aku sejarah hidup aku setakat ni. waterfall abseiling ni, cara-nye kau kena naik puncak air terjun, pastu terjun. tak kelakar. pastu kau kena turun mengunakan equipment yang disediakan.

 yang sado baju biru tu Abang Yussof, guider official kami. 
baik orang-nye, pandai bergurau, kebapaan gitu. tenang je layan kami perangai macam-macam.

 aien

 azri

 ucop

 kak teha

 fakhrulrazi a.k.a dyno

 zaki a.k.a zack

 idan

 and me



 us after the activity. it's was fun. too much fun. exciting. and still.
berketar lutut jugak nak turun. licin siap jatuh-jatuh terhempas batu. 
tapi gagahkan jugak. asal gaya ada, jalan. hahahakks.
 ini Abang Kimie, baru kenal. dialah sumber gambar-gambar yang cantik diatas.
terima kasih sangat. baik orang-nye, banyak membantu. meriah.


di lokasi start waterfall abseiling, kira puncak air terjun-lah. kott.
cantikkan. kalau air banyak mesti lagi cantik.

tak ingat tinggi mana, tapi lebih kurang macam ni-lah tingginya. 
dari atas puncak nun tu. sampai bawah.
nampak je tinggi, tapi biase-biase je. alahaii.

third activity was tree climbing. ini lepas dah penat. rehat, mandi, solat. pastu terus hadap pokok panjat. boleh tahan jugak-lah susah-nya. perlukan kekuatan tangan dan kaki sepenuh-nya gitu. 





 perhati dan gelakkan orang yang tak sampai-sampai.
tapi akhirnya memasing sampai ke level yang dikehendaki. atas semangat yang diberikan orang keliling.
bagus diaorang ni. sahabat yang membina semangat. hew hew hew.

 model of the year.
tak dapat define, handsome ke, comel ke, gagah ke, perkasa ke. 
hew hew hew.


then selepas tree climbing kami beransur pulang ke kediaman sementara memasing tapi sebelom tu kami sempat bergambar di kawasan yang agak cantik dan menarik sekitar jalan masok taman negeri tu.

 ohh ini aktiviti tambahan yang orang lain tak dapat. 

 pemandangan dari puncak air terjun.

 testing testing one two three and capture.


 team Taman Negeri yang menjayakan aktiviti.
terima kasih atas kesudian memeriahkan suasana.
terima kasih atas kerjasama yang diberikan.
terima kasih pada yang bagi pinjam kereta.
terima kasih bebanyak.

 kami

 kami

 dan kami lagi.

14 April esok-nya kami bersedia untuk balik, sebelom tu singgah sarapan pagi kat rumah Kak Teha. terima kasih kat keluarga En Nasir (keluarga kak Teha) atas segala kemudahan yang disediakan. mandi makan minum tidur dan semua-nya. moga rezeki bertambah dan diberkati bagi seluruh keluarga En. Nasir. Inn Shah Allah.

 sebelom diaorang balik Melaka,
diaorang singgah Batu Pahat sebab nak hantar aku.
so sweetttttt ~
then singgah-lah kedai nasi beriyani Mohd Shah yang famous kat Batu Pahat.
dah kenyang, hantar aku sampai rumah, dan diaorang balik ke Melaka.
terima kasih.

sekian.

sehingga berjumpa lagi.