Sunday, March 23, 2014

acah-acah lone ranger backpacker sangat.


Assalamualaikum,

terbangun dengan nada dering handphone. dalam pukul 8 lebih gituww. guling-guling atas tilam sambil pikir ape nak buat harini. then terus mandi siap. gerak ke station bus berhampiran. naik bus pergi Melaka Sentral. tunggu jap then terus ke Bandar Hilir. 

first target. turun kat bangunan merah. cendol !
Cendol Jam Besar (Clock Tower)
nah belanje Cendol Mix RM2.

ni saje acah-acah tourist amik gambo tiang tu.

jalan-jalan bangunan merah, cuci mata, usik-usik barang, belek sana sini.
tak beli pon.
hampir nak beli, tapi tahan nafsu. okay.

tak pasti nama kedai ape. Orang Utan House gitu kot.
jual tshirt cap orang utan. by Charles Cham. 
boleh google kalau nak tau sape tu.

pastu tetibe terjumpe mamat ni tergantung kat kedai baju.
tanye mamat ni kenape ade kat situ.
tapi mamat ni diam je.
aku pon berjalan pergi meninggalkan dia bergayut.

aku cuma rasa ini comel.
sebab tu aku tangkap gambar ni.

Jumbo Art. luar dalam best. 
dalam tu ade Utopia Design.
'ter'beli satu tshirt. ahakks.

ini-lah.
robocop.

terjumpe Masjid Kampung Kling.
cantik dengan cat gold sikit. tingkat atas kayu, tapi tangga nak pergi atas tak jumpe.
 mimbar masjid ni pon comel je. ade unsur-unsur ukiran cina sikit.
pusing-pusing jap.
sentuh-sentuh sikit.
pastu senyum je.
kbye.




ini pulak Layang-Layang Guest House.
mula-mula nampak orang ramai kerumun. 
ingatkan ade ape. rupe-nye guests kat Layang-Layang tu nak naik basikal jenjalan.
sangat comel sebab Layang-Layang Guest House provide basikal untuk guests.
pastu nampak diorang jenjalan sekeling. so sweeeeet.
interior design dia pon awesome.
nak masok segan, sebab tengah ramai.

ternampak satu kedai pertukangan.
yang masih guna cara lama.
time ni tengah rehat kot. hehekks.

nak bagitau, owner and promoter kedai ni sangat amat ramah.
sampai aku segan nak pusing lelame dalam tu.
ade jual batik. baju lelaki, perempuan, kebaya for sure.
shawl. shoes and some cool bags.

luaran awesome. dalam kurang. yelah seni. orang seni je paham. kot.

lepas jalan sekitar Jonker Street, terus pergi ke Dataran Pahlawan.
pusing sensorang nak cari baju sebenar-nye.
dah cube try test uji semua tapi semua pulang balik.
tak beli pon.
makan kat Station Cafe sebab malas nak cari lain.
jalan sikit lagi. terus decide nak balik.
dilemma nak baju mana and ngantok.
tak habis lagi nak pusing Jonker Street terutama-nya.


dah balik tak reti nak tidor plak. 
sebab dah Asar, tak baik tidor lepas Asar. nanti gila.

sementara nak tunggu bus balik ke Melaka Sentral, lepak kat bangunan merah tu.
ramai gila tourist. seronok tengok gelagat diorang. taktau kenape. tapi seronok.

misi separuh berjaya.
misi spontan : singgah SEMUA kedai 'Jonker Gallery' sepanjang Jonker Street tu.
misi sebenar : cari baju majlis makan malam. (tak berjaya, ahakks.)

ohh, by the way aku sensorang sepanjang perjalanan. kbye.

sekian, terima kasih. krokkk krokkk krokk ~

ZZZZzzzzz ~


Monday, March 3, 2014

ke broga ke kite ?


assalamualaikum salam sejahtera.
akhir-nya dua plan kami berjaya dilaksana.
pertama, makan Subways kat TBS sebab kat Melake takde.
kedua, memanjat Bukit Broga sebab Bukit Beruang is too mainstream ahakks.
kami serumah Qay, Hani, Mira, Syasya, Fad, Sera dan tetamu jemputan Mira Azhani dan Maria.

Hani, Qay, Maria, Fad, Syasya, Mira, Sabtu 1 Mac pepagi gerak Melaka Sentral naik bus ke TBS demi Subways. then went to unplanned location MidValley Megamall untuk meetup with Mira Azhani and Sera. lepak Subways lagi. seterusnya naik KTM ke Batang Benar untuk menuju rumah Qay kat Semenyih.

penempatan dan makan kami disponsor penuh oleh parent Qay. thanks a lot makcik Badariah and pakcik Suhaimi. dan penceria adik-adik Qay, serta adik-adik jiran lima beradik.

the next day, lepas Subuh terus ke Broga ke kite untuk mulakan pendakian. fuhhh! for amatur stamina tak stabil macam aku memang rase ______________. macam tu-lah. ahakks. but at the end we succeed sampai ke puncak. tak puncak sangat. ade lagi satu level kitaorang tak berani naik. lagi pon tengah ramai. alasan.

terserempak dengan Syafie Naswip tapi tak amik gambo sebab segan nak tegur. fine.

nah tengok gambo kiteorang yang acah-acah photoshot sangat ni.

instax here ! all of us. nine girlgirlicious.

selfie

meet Sera !

Meet Hani !

meet Mira Azhani !

Meet Syasya !

hiking Broga with my awesome shoes. 


mereka beransur pulang.


fish eye.

 the sun shine our world. ecehh.





finally i made it ! berjurai-jurai peluh. tak cukup nafas. 
selama ni tengok je orang post gambo pergi Broga. 
at last.. yess ! i was there !
lain hari, lain masa, ade rezeki akan ku daki lagi.
mungkin lain lokasi.



*backpackers wannabe. Inn Shah Allah.