Friday, November 14, 2014

tolong boleh?

bak kate orang
'tolong menolong amalan mulia'

orang kate.

aku ade terjumpa satu kes yang berkaitan dengan tolong menolong.
bagi aku tak patut dan pelik.

dia minta tolong orang. orang tu taknak tolong sebab rasa menyusahkan.
orang yang minta tolong ni dia punya sakit hati sampai nak putus sedare. kemainnn.
bagi aku-lah. memang kita boleh minta tolong, tapi kalau orang taknak tolong,
kau tak payah nak bash kemain sangat.
mungkin ade sebab dia taknak tolong, atau mungkin ade kekangan yang tak dapat dielakkan.
kau sakit hati sangat dah kenapa. kalau tolong tak ikhlas kau kate lain plak kann.
sikit-sikit terkikis respect aku kat kau. kau paksa-paksa orang tolong kau.
kejadah kau. orang tak tolong kau tarik muka. kejadah lagi double triple kejadah.

jangan hidup senang dengan menyusahkan orang lain.
biar susah menyenangkan orang lain.

redha dan ikhlas.

ade faham?



Monday, November 3, 2014

Pulau Pinang Kawan Diploma

its been a while i'm not update or post anything on my blog.

by the way, i'm already graduate for Diploma in Information and Communication Technology.


and and and currently i'm continue my study in Degree of Computer Science (Computer Networking) and yeahhh at the same university. yesss welcome to networking fields the busiest course in the world. perhaps. hahaha.


quite a lot story i want to share here. but i dont know where to start. so lets begin with....... ohh my trip to Penang with my diploma's friends. lets share the photos. and since its happen long time ago (not very long but yeaahh) and i forgot the actual date and name of the places so just enjoy a few photo here.

 this the clock near the Kota Lama.

awesome right?

entrace at Hin Bus Depot




some awesome painting at Hin Bus Depot



 good friends come with good laughter. yekee?


 ini dalam camera museum tak silap.

 found this cute mail box while walking along the love lane. classic, old school, unique and awesome.


roti kaya uncle ni gila lembut sedap dan sangat awesome !
kenyang makan.

 jambatan kedua Pulau Pinang. since jalan lengang sangat amat kami berhenti tengah jambatan amik gambar bagai. hehehehe.




 on top of the Bukit Bendera.

in cable car, on the to Bukit Bendera. photo booming!

 some cute night lamp at Night Market

 our last day at Penang. forgot the beach name. kbye.

 my transportation.


this was my very first trip with my friends. memory created. 
nice to know all of you. nice to share stories with all of you.
nice to laugh at every jokes. nice to know more about Penang.
everything nice. just nice.

MISS a LOT.

and 

ALL the BEST for all of you.


till we meet again at next trip.



Wassalam.


Wednesday, June 11, 2014

the second novel of MISS PEREGRINE's peculiar children


finally i bought this awesome novel.
after the amazing first novel.
ransom riggs just got me to buy the sequel.
not finish reading yet.
but the first chapter already make me addicted to this novel.
and forget to study for final exam. daaa ~


makin handsome Ransom Riggs ni tauu. auummm ~




Tuesday, May 13, 2014

semester akhir


tak ku sangka
tak ku duga
saat akhir ini bakal berakhir

kesibukkan ini
menanam kenangan
pengalaman ini 
mengukir pengajaran

suka aku
duka aku
gelak aku
nangis aku 
dengan kalian

 

bertimbun tugasan berserta projek diploma yang mengekang jari jemari ini menaip di ruangan ini. atau terlalu banyak cerita sehingga keliru dimana simpannya memori untuk dikongsikan. aku lalui pelbagai ujian. Alhamdullilah aku kuat. aku juga lalui kesukaan. Alhamdullilah hikmah kurniaan.

adakah aku terlalu tenang ? perlukah aku dilanda kerisauan ? bilakah semua ini akan berakhir ?

tak mengapa. aku sedar. semua sudah tertulis.
biarkan yang lepas jadi tauladan.
kuatkan hati untuk yang mendatang.
hayati hari ini dengan senyuman.

Wassalam.

Sunday, March 23, 2014

acah-acah lone ranger backpacker sangat.


Assalamualaikum,

terbangun dengan nada dering handphone. dalam pukul 8 lebih gituww. guling-guling atas tilam sambil pikir ape nak buat harini. then terus mandi siap. gerak ke station bus berhampiran. naik bus pergi Melaka Sentral. tunggu jap then terus ke Bandar Hilir. 

first target. turun kat bangunan merah. cendol !
Cendol Jam Besar (Clock Tower)
nah belanje Cendol Mix RM2.

ni saje acah-acah tourist amik gambo tiang tu.

jalan-jalan bangunan merah, cuci mata, usik-usik barang, belek sana sini.
tak beli pon.
hampir nak beli, tapi tahan nafsu. okay.

tak pasti nama kedai ape. Orang Utan House gitu kot.
jual tshirt cap orang utan. by Charles Cham. 
boleh google kalau nak tau sape tu.

pastu tetibe terjumpe mamat ni tergantung kat kedai baju.
tanye mamat ni kenape ade kat situ.
tapi mamat ni diam je.
aku pon berjalan pergi meninggalkan dia bergayut.

aku cuma rasa ini comel.
sebab tu aku tangkap gambar ni.

Jumbo Art. luar dalam best. 
dalam tu ade Utopia Design.
'ter'beli satu tshirt. ahakks.

ini-lah.
robocop.

terjumpe Masjid Kampung Kling.
cantik dengan cat gold sikit. tingkat atas kayu, tapi tangga nak pergi atas tak jumpe.
 mimbar masjid ni pon comel je. ade unsur-unsur ukiran cina sikit.
pusing-pusing jap.
sentuh-sentuh sikit.
pastu senyum je.
kbye.




ini pulak Layang-Layang Guest House.
mula-mula nampak orang ramai kerumun. 
ingatkan ade ape. rupe-nye guests kat Layang-Layang tu nak naik basikal jenjalan.
sangat comel sebab Layang-Layang Guest House provide basikal untuk guests.
pastu nampak diorang jenjalan sekeling. so sweeeeet.
interior design dia pon awesome.
nak masok segan, sebab tengah ramai.

ternampak satu kedai pertukangan.
yang masih guna cara lama.
time ni tengah rehat kot. hehekks.

nak bagitau, owner and promoter kedai ni sangat amat ramah.
sampai aku segan nak pusing lelame dalam tu.
ade jual batik. baju lelaki, perempuan, kebaya for sure.
shawl. shoes and some cool bags.

luaran awesome. dalam kurang. yelah seni. orang seni je paham. kot.

lepas jalan sekitar Jonker Street, terus pergi ke Dataran Pahlawan.
pusing sensorang nak cari baju sebenar-nye.
dah cube try test uji semua tapi semua pulang balik.
tak beli pon.
makan kat Station Cafe sebab malas nak cari lain.
jalan sikit lagi. terus decide nak balik.
dilemma nak baju mana and ngantok.
tak habis lagi nak pusing Jonker Street terutama-nya.


dah balik tak reti nak tidor plak. 
sebab dah Asar, tak baik tidor lepas Asar. nanti gila.

sementara nak tunggu bus balik ke Melaka Sentral, lepak kat bangunan merah tu.
ramai gila tourist. seronok tengok gelagat diorang. taktau kenape. tapi seronok.

misi separuh berjaya.
misi spontan : singgah SEMUA kedai 'Jonker Gallery' sepanjang Jonker Street tu.
misi sebenar : cari baju majlis makan malam. (tak berjaya, ahakks.)

ohh, by the way aku sensorang sepanjang perjalanan. kbye.

sekian, terima kasih. krokkk krokkk krokk ~

ZZZZzzzzz ~


Monday, March 3, 2014

ke broga ke kite ?


assalamualaikum salam sejahtera.
akhir-nya dua plan kami berjaya dilaksana.
pertama, makan Subways kat TBS sebab kat Melake takde.
kedua, memanjat Bukit Broga sebab Bukit Beruang is too mainstream ahakks.
kami serumah Qay, Hani, Mira, Syasya, Fad, Sera dan tetamu jemputan Mira Azhani dan Maria.

Hani, Qay, Maria, Fad, Syasya, Mira, Sabtu 1 Mac pepagi gerak Melaka Sentral naik bus ke TBS demi Subways. then went to unplanned location MidValley Megamall untuk meetup with Mira Azhani and Sera. lepak Subways lagi. seterusnya naik KTM ke Batang Benar untuk menuju rumah Qay kat Semenyih.

penempatan dan makan kami disponsor penuh oleh parent Qay. thanks a lot makcik Badariah and pakcik Suhaimi. dan penceria adik-adik Qay, serta adik-adik jiran lima beradik.

the next day, lepas Subuh terus ke Broga ke kite untuk mulakan pendakian. fuhhh! for amatur stamina tak stabil macam aku memang rase ______________. macam tu-lah. ahakks. but at the end we succeed sampai ke puncak. tak puncak sangat. ade lagi satu level kitaorang tak berani naik. lagi pon tengah ramai. alasan.

terserempak dengan Syafie Naswip tapi tak amik gambo sebab segan nak tegur. fine.

nah tengok gambo kiteorang yang acah-acah photoshot sangat ni.

instax here ! all of us. nine girlgirlicious.

selfie

meet Sera !

Meet Hani !

meet Mira Azhani !

Meet Syasya !

hiking Broga with my awesome shoes. 


mereka beransur pulang.


fish eye.

 the sun shine our world. ecehh.





finally i made it ! berjurai-jurai peluh. tak cukup nafas. 
selama ni tengok je orang post gambo pergi Broga. 
at last.. yess ! i was there !
lain hari, lain masa, ade rezeki akan ku daki lagi.
mungkin lain lokasi.



*backpackers wannabe. Inn Shah Allah.