Posts

Showing posts from 2014

tolong boleh?

Image
bak kate orang
'tolong menolong amalan mulia'

orang kate.

aku ade terjumpa satu kes yang berkaitan dengan tolong menolong.
bagi aku tak patut dan pelik.

dia minta tolong orang. orang tu taknak tolong sebab rasa menyusahkan.
orang yang minta tolong ni dia punya sakit hati sampai nak putus sedare. kemainnn.
bagi aku-lah. memang kita boleh minta tolong, tapi kalau orang taknak tolong,
kau tak payah nak bash kemain sangat.
mungkin ade sebab dia taknak tolong, atau mungkin ade kekangan yang tak dapat dielakkan.
kau sakit hati sangat dah kenapa. kalau tolong tak ikhlas kau kate lain plak kann.
sikit-sikit terkikis respect aku kat kau. kau paksa-paksa orang tolong kau.
kejadah kau. orang tak tolong kau tarik muka. kejadah lagi double triple kejadah.

jangan hidup senang dengan menyusahkan orang lain.
biar susah menyenangkan orang lain.

redha dan ikhlas.

ade faham?



Pulau Pinang Kawan Diploma

Image
its been a while i'm not update or post anything on my blog.

by the way, i'm already graduate for Diploma in Information and Communication Technology.


and and and currently i'm continue my study in Degree of Computer Science (Computer Networking) and yeahhh at the same university. yesss welcome to networking fields the busiest course in the world. perhaps. hahaha.


quite a lot story i want to share here. but i dont know where to start. so lets begin with....... ohh my trip to Penang with my diploma's friends. lets share the photos. and since its happen long time ago (not very long but yeaahh) and i forgot the actual date and name of the places so just enjoy a few photo here.

 this the clock near the Kota Lama.
awesome right?
entrace at Hin Bus Depot



some awesome painting at Hin Bus Depot


 good friends come with good laughter. yekee?

 ini dalam camera museum tak silap.
 found this cute mail box while walking along the love lane. classic, old school, unique and awesome…

the second novel of MISS PEREGRINE's peculiar children

Image
finally i bought this awesome novel.
after the amazing first novel.
ransom riggs just got me to buy the sequel.
not finish reading yet.
but the first chapter already make me addicted to this novel.
and forget to study for final exam. daaa ~


makin handsome Ransom Riggs ni tauu. auummm ~




semester akhir

Image
tak ku sangka tak ku duga saat akhir ini bakal berakhir
kesibukkan ini menanam kenangan pengalaman ini  mengukir pengajaran
suka aku duka aku gelak aku nangis aku  dengan kalian


bertimbun tugasan berserta projek diploma yang mengekang jari jemari ini menaip di ruangan ini. atau terlalu banyak cerita sehingga keliru dimana simpannya memori untuk dikongsikan. aku lalui pelbagai ujian. Alhamdullilah aku kuat. aku juga lalui kesukaan. Alhamdullilah hikmah kurniaan.

adakah aku terlalu tenang ? perlukah aku dilanda kerisauan ? bilakah semua ini akan berakhir ?

tak mengapa. aku sedar. semua sudah tertulis.
biarkan yang lepas jadi tauladan.
kuatkan hati untuk yang mendatang.
hayati hari ini dengan senyuman.

Wassalam.

acah-acah lone ranger backpacker sangat.

Image
Assalamualaikum,

terbangun dengan nada dering handphone. dalam pukul 8 lebih gituww. guling-guling atas tilam sambil pikir ape nak buat harini. then terus mandi siap. gerak ke station bus berhampiran. naik bus pergi Melaka Sentral. tunggu jap then terus ke Bandar Hilir. 
first target. turun kat bangunan merah. cendol ! Cendol Jam Besar (Clock Tower) nah belanje Cendol Mix RM2.
ni saje acah-acah tourist amik gambo tiang tu.
jalan-jalan bangunan merah, cuci mata, usik-usik barang, belek sana sini. tak beli pon. hampir nak beli, tapi tahan nafsu. okay.
tak pasti nama kedai ape. Orang Utan House gitu kot. jual tshirt cap orang utan. by Charles Cham.  boleh google kalau nak tau sape tu.
pastu tetibe terjumpe mamat ni tergantung kat kedai baju. tanye mamat ni kenape ade kat situ. tapi mamat ni diam je. aku pon berjalan pergi meninggalkan dia bergayut.
aku cuma rasa ini comel. sebab tu aku tangkap gambar ni.
Jumbo Art. luar dalam best.  dalam tu ade Utopia Design. 'ter'beli satu …

ke broga ke kite ?

Image
assalamualaikum salam sejahtera.
akhir-nya dua plan kami berjaya dilaksana.
pertama, makan Subways kat TBS sebab kat Melake takde.
kedua, memanjat Bukit Broga sebab Bukit Beruang is too mainstream ahakks.
kami serumah Qay, Hani, Mira, Syasya, Fad, Sera dan tetamu jemputan Mira Azhani dan Maria.

Hani, Qay, Maria, Fad, Syasya, Mira, Sabtu 1 Mac pepagi gerak Melaka Sentral naik bus ke TBS demi Subways. then went to unplanned location MidValley Megamall untuk meetup with Mira Azhani and Sera. lepak Subways lagi. seterusnya naik KTM ke Batang Benar untuk menuju rumah Qay kat Semenyih.

penempatan dan makan kami disponsor penuh oleh parent Qay. thanks a lot makcik Badariah and pakcik Suhaimi. dan penceria adik-adik Qay, serta adik-adik jiran lima beradik.

the next day, lepas Subuh terus ke Broga ke kite untuk mulakan pendakian. fuhhh! for amatur stamina tak stabil macam aku memang rase ______________. macam tu-lah. ahakks. but at the end we succeed sampai ke puncak. tak puncak sangat. ade l…