Tuesday, January 29, 2013

Morning Has Broken


Assalamualaikum~

tadi jumpe satu sudut bacaan yang menarik.
pastu tertarik-lah untuk membaca. fuyooohhh~
dalam beberapa minit memilih buku, aku pon pilih buku ni.


tajuk besar From Cat Stevens to Yusuf Islam.
so buku ini berkisahkan biografi Yusuf Islam dan perjalanan hidup Yusuf Islam dari bergelar Steven Demetre Georgiou kepada Cat Stevens dan akhirnya Yusuf Islam.

beliau mula rasmi memeluk Islam pada tahun 1977 dan mengunakan nama Yusuf Islam pada tahun 1978. yang menariknye bagaimana beliau tertarik dengan Islam ?

actually, Yusuf Islam suka sangat mencari kebenaran dalam setiap kekeliruan dan persoalan. sangat. sampai beliau jatuh sakit sebab keliru dengan kehidupan manusia antara kebenaran atau kepalsuan. so dia pernah belajar pelbagai agama. hampir kesemua. pada suatu ketika, kakak beliau belikan Al-Quran mase ade pameran buku di London. atas perasaan ingin tahu yang amat mendalam dan mencari jawapan setiap persoalan beliau pon mule mencari terjemahan Al-Quran. dan Alhamdullilah beliau merasakan Al-Quran menjawab segala persoalan yang bermain di minda beliau. dan sejak itulah beliau jatuh cinta dengan keindahan Al-Quran dan Islam. Subhanallah. see guys, setiap persoalan ada jawapan. dan tentunya sumber rujukan utama kita Al-Quran tersangat amat istimewa.


ini lirik lagu Don't Let Me Be Misunderstood,
sangat mendalam. lagu-nye mendayu sangat so boleh bawak tidur. tapi yang penting mesej yang nak disampaikan dalam setiap bait lirik tu.

BTW, beliau guna nama Yusuf sebab tertarik dengan sejarah Nabi Yusuf yang diceritakan dalam Al-Quran. beliau anggap kisah Nabi Yusuf ade persamaan dengan kisah hidup beliau. 

aku tak bace habis pon. sebab aku bukan pembaca yang tegar. hehehekks. yang part belakang aku main selak-selak je. bertambah dengan ngantok tetibe ann. best jugak membace rupe-nye. tapi nak membace kena cari mood yang mendalam dulu. heheheks.

renung-renungkan dan selamat beramal~





Morning Has Broken nyanyian asal Christian Hymn (1931) dipopularkan semula oleh Yusuf Islam dalam zaman kegemilangan beliau ketika bergelar Cat Stevens (1971).

Morning has broken, like the first morning.
Blackbird has spoken, like the first bird.
Praise for the singing, praise for the morning,
Praise for them springing fresh from the Word.

Sweet the rain's new fall, sunlight from heaven.

Like the first dewfall, on the first grass.
Praise for the sweetnes of the wet garden,
Sprung in completeness where His feet pass.

Mine is the sunlight, mine is the morning.

Born of the one light Eden saw play.
Praise with elation, praise every morning;
God's recreation of the new day.

No comments: