Tuesday, January 29, 2013

Morning Has Broken


Assalamualaikum~

tadi jumpe satu sudut bacaan yang menarik.
pastu tertarik-lah untuk membaca. fuyooohhh~
dalam beberapa minit memilih buku, aku pon pilih buku ni.


tajuk besar From Cat Stevens to Yusuf Islam.
so buku ini berkisahkan biografi Yusuf Islam dan perjalanan hidup Yusuf Islam dari bergelar Steven Demetre Georgiou kepada Cat Stevens dan akhirnya Yusuf Islam.

beliau mula rasmi memeluk Islam pada tahun 1977 dan mengunakan nama Yusuf Islam pada tahun 1978. yang menariknye bagaimana beliau tertarik dengan Islam ?

actually, Yusuf Islam suka sangat mencari kebenaran dalam setiap kekeliruan dan persoalan. sangat. sampai beliau jatuh sakit sebab keliru dengan kehidupan manusia antara kebenaran atau kepalsuan. so dia pernah belajar pelbagai agama. hampir kesemua. pada suatu ketika, kakak beliau belikan Al-Quran mase ade pameran buku di London. atas perasaan ingin tahu yang amat mendalam dan mencari jawapan setiap persoalan beliau pon mule mencari terjemahan Al-Quran. dan Alhamdullilah beliau merasakan Al-Quran menjawab segala persoalan yang bermain di minda beliau. dan sejak itulah beliau jatuh cinta dengan keindahan Al-Quran dan Islam. Subhanallah. see guys, setiap persoalan ada jawapan. dan tentunya sumber rujukan utama kita Al-Quran tersangat amat istimewa.


ini lirik lagu Don't Let Me Be Misunderstood,
sangat mendalam. lagu-nye mendayu sangat so boleh bawak tidur. tapi yang penting mesej yang nak disampaikan dalam setiap bait lirik tu.

BTW, beliau guna nama Yusuf sebab tertarik dengan sejarah Nabi Yusuf yang diceritakan dalam Al-Quran. beliau anggap kisah Nabi Yusuf ade persamaan dengan kisah hidup beliau. 

aku tak bace habis pon. sebab aku bukan pembaca yang tegar. hehehekks. yang part belakang aku main selak-selak je. bertambah dengan ngantok tetibe ann. best jugak membace rupe-nye. tapi nak membace kena cari mood yang mendalam dulu. heheheks.

renung-renungkan dan selamat beramal~





Morning Has Broken nyanyian asal Christian Hymn (1931) dipopularkan semula oleh Yusuf Islam dalam zaman kegemilangan beliau ketika bergelar Cat Stevens (1971).

Morning has broken, like the first morning.
Blackbird has spoken, like the first bird.
Praise for the singing, praise for the morning,
Praise for them springing fresh from the Word.

Sweet the rain's new fall, sunlight from heaven.

Like the first dewfall, on the first grass.
Praise for the sweetnes of the wet garden,
Sprung in completeness where His feet pass.

Mine is the sunlight, mine is the morning.

Born of the one light Eden saw play.
Praise with elation, praise every morning;
God's recreation of the new day.

Tuesday, January 22, 2013

jerit dalam bising


Assalamualaikum.

sekarang berlokasi si Cafe2 UTeM.
1.23 petang nan indah dan permai.

ape maksud jerit dalam bising. nothing sebenar-nye.
saje nak bagi tajuk post gempak sikit.
the main thing yang nak disampaikan ialah;

especially for girls, women and ladies ...... *drum sound effect playing*
nak GELAK nak CAKAP, SILA TOLONG MINTA MOHON guna nada yang lebih sopan dan ayu.
melainkan anda dalam coral speaking, pidato, debat, syarahan atau anda seorang penyampai radio.

Cafe2 kat UTeM ni agak besar. aku dok hujung sekali boleh dengar si gegadis(ramai) paling hujung jauh dari aku. aku agak ade-lah dalam 6-8 meter jauh. sebutir-sebutir aku dengar diaorang cakap. kalau gelak tu kau bayangkan je-lah nyahhh. gegar Malaysia kalah konsert kolaborasi antara Wings dan Search ppeewwiittt~ kalau ngumpat tu boleh pecah semua tembelang teluk belanga pinggan mangkuk semua nyahhh.

bukan aku nak suruh berbisik or berbual pakai surat. cuma please please please guna nada yang lebih bersesuaian. sebagai wanita kita dilahirkan ayu sopan cantik lagi menawan so tawan-lah masyarakat yang lain dengan kelebihan itu. jangan cuba jadi 'attention seeker' yang terpekik terlolong tanpa sebab munasabah. sekian.

STAY CALM GIRLLLLLSSS ~

and boys.
 

Monday, January 21, 2013

berjogging dan berjalan tak sama.


Assalamualaikumm.
salam petang nan indah. *kalau tengah bace pepetang-lah*

tadi i pegi jogging. taklah i tak jogging i jalan je. almaklum i ni lemah lutut sikit. okay takde kaitan.
actually first time i jogging petang, selalu jogging/jalan pepagi je at weekends. ntah ape mood harini tak pepasal nak jalan satu taman tasek utama yang indah lagi permai ni.

tegak to the point. ini situasi yang i jumpe tadi. kinda cute!

1. ade sorang abang tengah ajar adik2 perempuan die main ping pong. and guess what? bahasa die sangat sopan dan cermat like a brother, you know what i mean.

2. bebudak comel baru balik dari kelas agama tak silap. sebab diorang keluar dari surau belakang tu kat ttu2. ade budak lelaki pakai baju melayu, kecik je, muke ala ala mat saleh sikit. dengan songkok bersamping lagi. sooo ccuutteee.

3. i dengar a little girl talked about life. you know 'life' translate to 'kehidupan'. not pretty sure about what, but she kinda give an advice to her girlfriend. that girl maybe kakak pade si comel dari no2. sebab look alike sangat.

4. yeess. for sure pepetang si bapak-bapak prihatin bawak anak2 comel jejalan naik moto. setakat ni adelah 5 bapak bawak anak begitu. auuww~ so sweet.

5. jalan depan sikit. dengar lelaki dewasa bercakap dengan kuat dan lantang seperti menegaskan sesuatu. my first assuming, die tengah meeting MLM mungkin. yelahh, die macam lecture2 yang mengajar dengan semangat-nye. o_O

6. pepetang diaorang dok pasal lagu 'joget' kegemaraan orang Melake dengan kuat dan lantang-nye. pencemaran bunyi sekejap. 

7. ade budak lelaki dari jauh datang naik basikal bawak kawan die semate-mate nak tunjuk bangkai kucing tepi jalan. =_="

8. kat depan sk tun ahmad tak silap. ade abang turun naik bukit semate-mate nak hiburkan adik die naik basikal. ingat tak sesape yang penah naik basikal mesti suke bile turun bukit. si abang dok sorong adik yang atas basikal pastu dah sampai puncaknye die naik basikal sesame adiknye dan mengelongsorkan basikal-nye. die siap cakap lagi kat adik die "best tak? best tak?" soo sweeettt.

9. hmmm, nampak makcik bace paper duduk atas buai sambil beberapa ekor kucing beliau main kat keliling buai. nak je i culik kekucing makcik tu. gerammm i !

10. ade pakcik tak cukup gigi nak moto dok lambai-lambai i. imaging-lah senyum pakcik tanpa gigi. comel ape? tapi agak freaky. hehekks.

setakat ini je-lah yang i ingat. tapi for sure, sepanjang jalan i senyum sorang-sorang tengok gelagat masyarakat setempat ni. so sweet and cute. sangat berbeda jalan/jogging petang. sangat. maybe pade korang tak menarik cerite ni. tapi bile korang ade di tempat kejadian sangat awesome. [^_^]b

ade jugak spoiler yang membunuh ke-cute-an dan ke-sweet-an petang tadi. tapi takyah cerite.
okay, bye. lapaaarrrrrr~

 my favorite spot. this place always windy and windy ~
dah penat peluh bagai. jalan tempat ni sejuk je. berangin sepoi-sepoi sempoi bahasa pujangga.
*tu dua budak tengok bangkai kucing mati =_="*


Friday, January 18, 2013

aku tembak kau tak kena !


18 January 2013
cube try test uji nak main paintballs. memula macam taknak main. sebab tak berani. then, dah cube nak lagi. seriously. terima kasih kepada sahabat yang mengajak. sangat berbaloi. sangat.
sape yang tak pernah mencuba. sila-lah jangan segan silu nak mencuba. hehehekks.
 

lokasi kejadian. jeng jeng jeng ~
ini kat FlashPoint Paintball Park, Melaka.
kat area Bukit Katil. 

sejurus sebelom kejadian. menungguuu~

didalam bercorak celoreng berhijau hitam cokelat.
ini lepas first game. memang dah rase perase baru paintballs tu. makk aiihhh!
dah rase kena tembak bertalu-talu.
dah rase kena out.
dah rase pegang marker yang boleh tahan berat. 
dah rase berpanas dalam jaket, baju kalis peluru, mask tu.
tapi giler best !


seketika selepas kejadian.
memang agak sakit kena tembak bertalu-talu. siap lebam lagi.
tembak sekali takpe gak. ni bertalu beb. bertalu-talu dipalu. 

rakan seperjuangan yang terus berjuang dan berjaya auuummm.
hidup HARIMAU MALAYA! *tetibe*

thanks guys ! super duper awesome !
and BTW, FYI diakhir game kedua-dua team seri. for sure bukan jasa aku pon. sadis. T_T
amin, nur, baim, haical, epul, abegh, wie2, aina, zaty, fad, wan, aiman, mira, mira yazid, hani, qay and me.


the end


Sunday, January 13, 2013

aku bukan binatang !

*tajuk post nak gempak macam telenovela nyahh* 

Assalamualaikum~

ni nak cerita satu menatang name Kala Jengking *tetibe*
Kala Jengking ialah araknid berkaki lapan dengan ekor yang mempunyai sengat berbisa. Terdapat 1752 spesies kala jengking telah dikenalpasti di seluruh dunia dengan tiga belas keluarga dikenali sehingga hari ini.

 actually saje je nak bagitau. aku dah pernah pegang scorpions ni. 
ini gambo semalam (12/Jan/13) kat IKIA AquaPet, Melaka.
agenda sebenar nak tengok pameran kucing je. alang-alang dah sampai situ tengok-lah segala menatang yang ade kat situ. sumpah best giler IKIA AquaPet tu. besar gabak kau. tiga tingkat lagi. 
ini bukan IKEA ye. ditekankan bukan IKEA.

feel free to visit muka buku IKIA AquaPet

 i see ....

 atototoooo ~ tomeyl-nyewwww.

 ikan emas dibawa belayar, ehh. betul ke ?

 fear factor versi Ain Adibah

 ini rabbit tapi spesis ape aku tak sure. kalau tahu sila bagitau. ahakks.

 menatang paling berlagak dalam dunia. hewhewhew. 

see my legs !

aaauummmm ~


picture credit to Aien Dieba and Haifa.
thankss !

Wednesday, January 9, 2013

bila dia senyum ~


Assalamualaikummmm!

wahhh busy-nye minggu ni
busy se-busy busy-nyaaa ~
tapi tetap kena senyum.
hehehekks.

actually nak post pasal benda lain tapi dapat idea lain plak.
 pasal SENYUM.

senyum tak perlu kata apa-apa
 for me a smile can change everything. how?! hmmm i'm not sure.

macam ni-lah, aku jenis yang pemalu nak bercakap. sangat. dan malu bila nak tegur orang kalau terserempak. so cara aku tegur or menyapa ialah dengan senyum. at least takde-lah nampak sombong takbur bagai. kekadang orang cakap pon aku tak pandai nak respon acane, so akhir-nye aku senyum je. ade jugak-lah respon.

ini ade pesanan,
kalau ade orang senyum kat anda, SILALAH senyum balik.
bukan kena bayar pon. kalau senyum tu nampak lagi cantik handsome kacak ayu lagi bergaye tau. muka pecah rumah macam mana pun kalau selalu senyum manis je tau. 

honestly, aku sangat mudah tertarik dengan senyuman orang. 
nampak sangat sweet. auummm.
senyum satu sedekah. sedekah dengan ikhlas banyak pahala.
tambah lagi kecantikkan luar biasa dengan senyuman.

lelaki yang murah dengan senyuman jadi pujaan aku. serious !


SENYUM !
bak kate Najwa Latiff
" Senyum mu menawan menawan
Kau buat hatiku tertawan "