tukangBaca

Friday, December 21, 2012

beretikakah aku ?


 after 2 classes every Friday
listening watching the lecturer, slide, video
finally the end
and proudly i'm pass the examination
ahakkks *joget ballet atas air*



and until now i'm not really sure what use of this certifications
but i learn something from this program, perhaps

and and and
InsyaAllah i will applying all i learn from this program and the 'etika' in future, perhaps

nothing to say so far, so bye !

Monday, December 17, 2012

Mubala, Peragas, Ketipang, Jagindas, Sujama, Karambit.


Assalamualaikum.

salam Isnin semuaaa ~ *lambai2 tangan*
nak cerita kat sini ape yang aku buat last weekends. saje nak share-lah ann.

tentatif untuk Sabtu yang lepas (15 Dec 2012);

pukul 8 pepagi dah gerak pegi kampus ade Konvensyen Keusahawanan Mahasiswa 2012.
sampai-lah pukul 1.30 petang. lunch pastu teros lari pegi PPP hehehekks. padahal event tak habis lagi. maafffff~ btw, event tu sangat menarik sebenar-nye untuk para bakal usahawan. bagi peluang kat sesape pon untuk jadi usahawan berjaya. bagus bagus bagus.  disebabkan aku tak ikut habis so tak tahu ending die macam mane.


3.30 petang lebih kurang, gerak ke Kuala Lumpur.
untuk apakah ?
jeng jeng jenggg ~
for the very first time i'm watching theater. its was very super duper awesome. yelahh first time, jakun sikit. hahahakkss. tajuk teater DENDAM TANTARI yang dipentaskan di PANGGUNG  BANDARAYA, Jalan Raja Kuala Lumpur
lakonan: 
Ku Hariz, Nas Adila, Raja Azrey, Khairy Rosli, Azhar Sharmal, Lokman Harmin, Zainureen Zulkeflee, Alba Ramdan, Mohd Noraniq Osman, Mohd Suhaimi Radzi, Nazila Mat Safian, Mohd Firdaus Abdullah, Noorazura Yanti, Noor Jannah Atan dan ramai lagi.
arahan:
Khusiary Mahayudin
skrip:
Putera Raja (Raja Azrey)

 jeng jeng jengggg ~

Opera Seri Bandaraya

 nak start dahh. hew hew hew ~

 on stage Tantari, Laksaman Damburi and one of 6Jahanam

 Mubala, Peragas, Ketipang, Jagindas, Sujama, Karambit, Tantari, Mas Mira/Mas Tika
and unknown. hehehekks.

Laksamana Damburi a.k.a Putera Raja a.k.a Raja Azrey

 Raja Azrey, Nas Adila, Ku Hariz

 sebelum kejadian. makan lepak makan jalan makan lepak.

 sebelum kejadian. posing.

 sinopsis Dendam Tantari:
Tantari seorang pemuda yang baik hati, anak murid kepada mahaguru sanggar buana, telah jatuh hati pada anak gurunya Mas Mira. Lalu mereka dikahwinkan dan Tantari berjanji akan melindungi isterinya walau nyawa jadi taruhan. Tantari hidup sebagai anak yatim piatu bersama adiknya Kesuma menerima kehadiran Mas Mira didalam keluarga dengan senang hati.
Dalam pada itu, enam jaham yang diketuai oleh Karambit telah merancang untuk melakukan rompakan yang penghabisan sebelum mereka membawa haluan sendiri. Menjadi punca dan sebab alkisahnya mereka telah membunuh dan memperkosa Mas Mira sewaktu melakukan rompakan. Bermula detik itu Tantari bersumpah menjejak enam jahaman untuk menuntut bela. jeng jeng jeng. *sound effect okestra berkumandang*

so at the end around 11.30 p.m we all heading to Melaka Bandar Bersejarah.
sangat penat dari pepagi sampai kepagi semula, tapi sangat-sangat bombastic wonderful super duper awesome experiences for me. sampai terjatuh hati dengan Tantari tu.

perasan tak, takde muke aku pon dalam gambar. actually terlalu penat nak interframe ditambah pula dengan crowded yang menyerbu. phone pon dah out of battery so, takleh nak snap picture sendiri. gegambar ni pon hasil belas ehsan dari sahabat sekalian. thanks a lot. sangat BESSTT!! *double thumbs up d[^_^]b*

teater pon ade iklan tau, iklan die sangat best ! ade 'Anuar Zain' lagi. hahahahakkks.

for the picture credit to Fadira and Haifa
feel free to visit their blogspot. [^_^]v



Friday, December 14, 2012

class in the morning and i blogging ~


Assalamualaikum semuaaaa
Salam Jumaat
Salam Sejahtera
Salam Satu Malaysia
Salam Bahagia
Apakah khabar semuaaaaa ?

actually tengah dalam lab ni, ade kelas 1CiTiZEN. second class.
but i totally not applying the common sense as a students. langsung tak focus to the lecturer. SORRRYYYY!
ngantok tambah sejuk tambah sakit perut tetibe tambah keikhlasan hati yang merundum. T_T

harini kami hantor portfolio yang dikehendaki. fuhhh~
dan hasil yang kami hasilkan sangat berhasil
kachinggggg! taddaaaa! jeng jeng jeng! kebaaabommm! yaribaa! ya be da be duuuuu ~
*ape motif =_="*

 ini hasil pertama, tapi tak jadi sebab message macam tak sampai and gambar menjelaskan apa yang patut dijelaskan. faham tak ?

yeaahhh. done submission !
ini hasil kedua.
thank to Khairil Firza aka Haical and Saiful aka Epul sebab jadi model tak tentu pasal. ini gambor sem lepas sesaje amik. tapi macam kena je so aku gune ape yang ade. hehehe. 

so next week kami ade exam yang super duper awesome! wwaaahhhh T_T
kalau nak cube usha hasil-hasil kami yang lain boleh tengok kat 1CiTiZEN. sila-kan.

the end !

Monday, December 10, 2012

kami masih muda ! itu pasti !


Assalamualaikum semuaaaaaa ~ 
Salam Satu Malaysia.

8 Disember 2012
pada tarikh itu aku ade join satu seminar yang berlokasi di Hotel Seri Costa 
tajuk seminar berbunyi 'Seminar Wanita Muda - Seharum Mawar'.
yeaahhh, for sure untuk para wanita muda sahaja.

seminar ini diadakan sempena event 'Jom Layan Orang Muda' and FYI, this event from 7 Dec till 9 Dec at Dataran Pahlawan, Melaka and Melaka Megamall. i'm not really sure the purpose of this event. hahahahahahahakkss.

okay okay okay nak cerita ni ape input-input yang kami dapat. hehehe.
dalam seminar ni ade tiga session
session pertama yang bertajuk Cinta dan Cita-Cita
session ini disampaikan oleh Datuk Prof Dr Madya Abu Bakar bin Mohammad Diah
baca tajuk dah tahu beliau cite pasal ape ann. tapi ade something yang aku tak setuju dengan penyataan beliau. hehehehekks. semua yang beliau cakap sangat common, rase-nye semua orang dah tahu. satu trademark beliau 'budaya SYOK SENDIRI' means macam yakin kat diri sendiri, lantak ape orang nak kate janji kite bahagia. sikit lebih kurang-lah.



second session is about 'Isu Semasa dan Hak-Hak Wanita'
by Master Saiful Hamirruzaman dari Yayasan Pencegah Jenayah and KickStart Academy
die menerangkan pasal kes-kes yang berlaku kat wanita acam ragut rogol etc.
yang best die memang kelakar, sangat kelakar. lawak die sangat spontan dan menarik, lawak die berisi, ade mesej-lah. die juga tunjuk cara terbaik untuk pertahankan diri. die kate disebabkan wanita ni LEMAH LEMBUT so cara paling selamat ialah PJIAK, CUBIT dan LARI. senang. takyah nak tunjuk heroin. senjata terbaik wanita HANDBAG yang berkilo dan pepper spray. AWESOME! 


 demonstration by them was totally AWESOME and WOWW plus funny.

 read what on his shirt (black) BE A SURVIVOR !

 JIMMYYYYY!! *yang badan berketak paling kanan*

hiiyaakkk!

okay, the last session was by MARY KAY Beauty consultant. peewwiittt!
mereka ajar care nak makeup dalam masa 15 minit. and okay then. hehehekks.
  

ini Zulfarina, die jadi model sekejap. weyyhh, die pakai produk Mary Kay tu. kau hade ?!


the last but not least, Majlis Penutupan by
YABhg Datin Seri Hajah Asmah Abdul Rahman
(isteri YAB Ketua MEnteri Melaka)

 my favorite part is fffooooodddd. especially ffrrreeee FOOD !
and goodie bag !



see! sepanjang-panjangnye free food. local food je. desert je agak western sikit.
ini buffet ni untuk lunch. yang kekuih tu untuk breakfast and tea time.
kuih untuk tea time tak amik gambo sebab tinggal phone kat beg. 
thanks Costa Rica Hotel Seri Costa. hahahakks.

shirt, pen, note book and air fresheners. ohh yeeaahhhh~

-the end-

Friday, December 7, 2012

Netizen is whatttt ~ (1CiTiZEN)


Jumaat December,7 2012
8 a.m till 12 noon

what the helll *soreeyes*
first though,
why the government wasting their(our) money for something like this ?

after the very first class.
there's had the important input actually. o_O
digital rights and right of others.
a common sense as IT's users.
seriously ?
 web page for 1CiTiZEN
need to register, have examination, do portfolio and others. *hashtag whatever ~*
but quite AWESOME.

 1CiTiZEN Student Quick Reference's book
this a copy from that book,
'1CiTiZEN is a special training program developed by Prestariang Systems Sdn. Bhd. to foster national unity via appropriate use of technology. It inspires Netizen to become critical thinkers that understand ETHICAL CONSEQUENCES OF ONLINE BEHAVIOR.' *readthecapslockclearly*

this program will help you in getting your IC 1CiTiZEN Certification.
seriously for what ? whatttttt ~

 three times classes.
every FRIDAY. there should be no class at all. =_="
the third class will be the examination day.
okay, then.

  8 am till 12 noon, and guess what ? i'm HUNGRY and freezing in the lab
good and nice drink actually for RM1.60 (KoSiswa UTeM)
by the way, the lab for this class at 4th floor and we awesome

to be continue in the next 1CiTiZEN's class
yaribaaaa~

Thursday, December 6, 2012

sesat dalam sesaat



ade mimpi 
indah seram pelik 
and sometimes
memang betol mimpi

mimpi yang paling aku ingat,
mimpi sesat.

dah banyak kali aku sesat dalam mimpi. lain waktu lain tempat lain situasi.
penat kot. lari-lari cari jalan keluar. ALONE. kekadang sesat dalam bangunan, kekadang kat bandar yang ntah pape, kekadang dalam hutan, kekadang kat tempat yang sangat pelik. sangat sangat sangat menakutkan. imaging-lah korang sesorang tetibe hilang haluan, tetibe ade entah kat mane-mane.

ade satu mimpi ni, dah lame. aku and family tak silap, pergi satu tempat. kire macam bercuti. then, kami pergi kat satu masjid yang sangat besar cantik unik amazing dan woww! nak describe nanti panjang lebar plak. then tetibe aku sesorang, entah mane family aku. merate aku jelajah masjid tu. tak jumpe jugak family aku. nampak pulak manusia-manusia yang pelbagai ragam, saiz, rupa. ending aku tak ingat. tapi rase-nye aku jumpe someone yang aku kenal.

bile mimpi sesat kekadang aku jumpe jalan balik. tapi kekadang give up tak jumpe jalan. rase macam nak menangis. bangun-bangun terus sesak dada. serious.


mesti ramai yang pernah mimpi macam ni. sesat, then sesorang.
kekadang terpikir jugak ape maksud disebalik setiap mimpi.
tapi bak kate orang, mimpi mainan tidur. 

Wednesday, December 5, 2012

when the world ....


Assalamualaikum.

Patience, an open mind and a ready sense of humour will get you through the rough times.
- unknown

i'm found this quote and i fall in love with this quote. 
yes, the quote is the most exactly true about how live my life. hehehe.
 patience, open mind, sense of humour and maybe common sense

patience, like others said 'Sabar itu Indah'
of course ! for sure ! exactly !
dengan sabar kita boleh maafkan orang
memaafkan tanda kekuatan
dengan memaafkan jiwa boleh tenang

open mind, redha and ikhlas
ape kaitan?
setiap kejadian yang berlaku cuba open mind.
fikirkan kesan positif negatif
jangan tutup minda dengan tempurung
elak laku macam katak

sense of humour,
why so serious ?
get a life !
show of your beautiful smile and some hilarious laugh. hahaha.
 ini penting untuk mereka yang hati kapas. hehehe.
sometimes some people buat lawak kasar. kena terima tu.

common sense, IMPORTANT
taktau maksud?
try google, ask your parents, teachers, lecturer or maybe ustaz.
penting ni penting.


that's all. hehehe.

take you time to rethink or 'muhasabah' about what you did or will do in daily life
24/7 is good enough to be with yourself alone