tukangBaca

Friday, July 6, 2012

kisah selipar .





assalamualaikum, salam sejahtera, salam satu Malaysia.

selipar
selalu diguna, selalu dilupa
selipar
kadang mewah, kadang miskin
selipar
ada mahal, ada murah
selipar
sesaat hilang, sesaat jumpa
selipar
lebih selesa, lebih mudah
selipar
tidak formal, tidak sesuai
selipar
aku ada, kau ada

apa yang bermain dalam fikiran kalian tentang selipar.
buruk ? cantik ? mahal ? murah ? putus ?

bagi aku, selipar adalah salah satu alat pemudahcara dalam kehidupan sehari-hari kita. *ayat tak boleh blahh. hahhahahakkkss. okay, lets see. time korang pegi pasar basah or kedai runcit depan rumah, takpon nak pegi topup dalam keadaan tergesa-gesa sebab awek nekad nak bunuh diri kalau tak reply text, takkan-lah korang nak pakai chessy wedges, or kasut sekolah or kasut tumit 16inci kan. for sure korang main sarung je yang paling mudah dan simple. dan selipar adalah mangsa-nya.

sejak aku duduk asmara asrama dulu kala lagi, aku rasakan selipar adalah salah satu benda yang wajib ade.  kalau takde, taknak pegi mane-mane. betol wa cakap sama lu ! dan kalau selipar aku hilang, hidup aku tak tenang beb. boleh jadi meroyan beb sebab selipar. dulu kat samara asrama, sanggup aku search dorm by dorm demi selipar. almaklum-lah diorang kate sharing is caring, tapi dah bagi share buat saka plak. -..-

and baru-baru ni. selipar kesayangan aku menghilang. ohh, tidak tenang jiwa dan raga. asyik terkenang nostalgia bersama selipar itu.
first, selipar tu berjenama Fipper *mahal.
second, made in Malaysia *bangga.
third, along yang belikan *kakakaku.
fourth, hampir dua tahun aku bersama selipar tu *nostalgia.
fifth, sayang dan selesa.
barang dah lame bersama kite tentu-lah jadi barang kesayangan-kan. lagi-lagi kalau barang tu banyak berjasa kat kita. ohh, my selipar. ~_~

akan tetapi, finally, i'm already jumpe back my lost lovely lovely selipar. atas soal selidik, pemerhatian, pemantauan, kajian yang telah dijalankan akhirnya jumpa juga. jumpe kat rumah jiran tetangga. nasihat disini; make sure you wear a selipar that truly belongs to you, before you go jalan-jalan kota.


walaupon jumpe dalam keadaan yang amat menyayat hati, aku pasrah.
janji aku ketemu kembali selipar kesayangan aku. hihihihi.

kisah selipar aku :

one day, Rabu bersamaan 4 Julai 2012. kitaorang balik dari class terus gi TTU3 dan beli makanan. then, balik rumah. Bmah nak keluar pegi Mydin, aku pon sibuk nak follow. saat dan ketika waktu itu-lah aku sedar bahawasa-nya 'SELIPAR AKU MANE?'. tak pikir panjang mungkin ade yang pinjam. first aim aku, si huda. tapi die pakai kasut haritu. dengan gundah gulana pergi-lah Mydin. balik je, aku cari lagi. tak jumpe. sabar-je-lah. hampir setiap hari tidak tenang. takkan nak pinjam selipar orang je ann. 

then, hari ini 7 Julai 2012. aku keluar dengan family aku. then, time balik aku ade nampak ade kumpulan selipar di suatu sudut dalam rumah salah satu jiran. aku ternampak selipar iras-iras selipar aku. family aku balik je, aku terus pegi rumah tu. amik selipar tu dan tanye diorang. and aku sangat pasti itu selipar aku sebab ade kesan cakaran ciput (kucing aku) kat selipar tu. dan beberapa ciri yang amat menyakinkan. jjyyeeaahhh!!

sekian, terima kasih.




No comments: