tukangBaca

Friday, July 27, 2012

harapan


harapan
aku punya harapan
harapan aku tinggi
tapi aku juga berharap
yang aku tidak terlalu mengharap
kerana harapan
itu belum pasti
itu belum realiti
itu belum terjadi
memang berharap dengan harapan yang mengharapkan

tapi kata dia;
harapkan untuk yang terbaik,
akan tetapi
bersedia-lah untuk yang terburuk

bersedia. sedia. menyediakan.

dengan harapan

jangan tinggal harapan

wassalam.




Friday, July 20, 2012

BSS - Berjimba Semangat Selalu


assalamualaikum! 
salam sejahtera!
salam satu Malaysia!

Berjimba ?! Semangat ?! Selalu ?! APAKAH ?!
BSS actually stands for Bengkel Sukarelawan Siswa.
BSS ni berlangsung pada 14 hingga 16 Julai 2012. berlokasi di Universiti Kebangsaan Malaysia. dan aku secara sukarela-nye meng-join-kan diri dalam BSS ni. memang tak rugi-lah beb. awesome gila kot. the story begins withhh...

first day ; 14 Julai 2012

bertolak dari Melaka, dalam pukul 8 lebih. sampai UKM dalam pukul 10 lebih gitu-lah. check-in kat hostel. pukul 11 ade taklimat sikit. tengahari makan. then pukul 2 petang kami gerak ke Temple of Fine Arts, Brickfield untuk pertama kalinya tengok international consecutive annual conference TEDxKL. pretty awesome! banyak information/philosophy yang sangat berguna.

pukul 7 baru gerak balik UKM. makan malam, pastu terus ade activities dengan Universiti Ambassador. cakap-cakap. lepak-lepak. pecah kepala. guling-guling. pukul 11 lebih tamat dan ZZZZzzzz....

picture of the day

 gambo curi kat mukebuku. [-_-]v

 daftar pendaftaran mendaftarkan

simple briefing from Michael Teoh

 taking a memoriable picture; kak long, huda, me and haifa

talk about his experiences while waiting for first tea break

 getting starting. yeehhuuu!!

 performance from FROYA

 Kevin Mark Low

Wong Siew Te

 Myshkin Ingawale

 Kavin Jay

 Zurairi AR

 Prof. Ille Gebesshuber

 Dever Siver

 special speaker; Jamal Raslan

 actually ade 12 speakers, tapi kami sempat tengok 8 orang je. 
itu pon sampai 4 jam kami menghadap mereka. hahahahakkss.

mereka yang awesome!

second day; 15 Julai 2012

pepagi pukol 6, bertolak ke Kolej 9, University Malaya. kat situ kami adakan Fun Learning Activities with SMARTORS. kerjasama KPT, KBS, University Ambassador. kitaorang kena handle or jadi facilitators kepada students darjah 5 dan 6. mereka tersangat-lah hardcore, awesome, nakal, bising, kelakar, hyperactive dan macam-macam lagilah. tapi first time jadi fasilitators tersangat-lah best !

then makan tengahari. terus gerak ke Esplanade, KLCC. disitu ade pelancaran '1 Malaysia For Youth a.k.a 1M4U' oleh PM. yess! I LOVE PM. hihihi. berjimba kat KLCC tu. tunggu pelancaran. nyanyi lagu. gempak-gempak. huru-hara. pukul 6 lebih baru kami balik ke UKM.

malam-nye, ade 'Refleksi Sukarelawan'. disini kami membincangkan tentang program sukarelawan yang ingin kami lakukan. dah bincang-bincang bagai, kami pon pulang dan ZZZzzz..

gambar hari itu;

 the gangstarss!! hahahakkss.

 bergelek golek dulu yee.

 facilitators kumpulan 4; 
marcella, kak dayah, ummu, shuhadah, me and yoe magoo

 susun-ing the kertas-kertas

 sambung bergelek golek

 sementara ada sementara

 let's start the party ! pang !

 dengar arahan ye adik-adik

 mathematics is awesome and handsome

 kumpulan 4; 7 facilitators, 34 kids semua lelaki *pengsan*

 the pemalu

 discussion
mereka sangat bersemangat, teringat zaman dulu kala.
 kenape sekarang tak berape nak semangat macam zaman dulu kala. -..-'

 bahan kajian

 letusan gunung berasap

 try and error

 i had nokia's camera, and he had canon's handycam. tteerrrbbaiikkk

 successful ! yes ! we did it !
 all the facilitators singing '1 Malaysia'

 them


 here we go !

 merah vs kuning ! macam-macam kaler ade

 the beautiful scene


 tentera lautan merah

 kecerian kami yang kepenatan

tunggu menunggu tertunggu ditunggu bas

third day; 16 Julai 2012

8 pagi kami sambung bincang pasal aktiviti sukarelawan dan bentangkan. pukul 10 lebih ade taklimat khas dari Michael Teoh. die pernah merantau ke 22 buah negara selepas jadi pemenang dalam pertandingan 'Your Best Year'. awweessoommeee~~

dalam pukul 1 lebih habis, sesi fotografi. makan tengahari, check-out. dan kembali pulang ke Melaka Bandaraya Bersejarah.

gegambar hari itu;

perbincangan perbentangan perwira pertiwi

ke-fokus-an mereka yang terserlah o_O

Michael Teoh



tamat-lah sudah. Bengkel Sukarelawan Siswa. 
but we still keep in touch in group that had been created at facebook. 
it's really awesome, when almost all university in Malaysia work, talk, gossip, play, discuss and had fun together. it's was a memorable, wonderful, meaningful and colorful experienced. i will never forget what i got from this bengkel. friends, information, motivational advice, place and the journey.

selingan;

makanan yang disedikan amat-lah menyelerakan. kenyang beb!

bilik penempatan kami

this is the reason i love goodies bag

Melaka, here we gooo!!



BENGKEL SUKARELAWAN SISWA 14 - 16 JULAI 2012, MASKUM.