Thursday, March 8, 2012

ribut solar ? apakah itu ?

adakah anda tahu apakah itu ribut solar.. ?

Ribut Solar merupakan satu fenomena geofizik melibatkan ganguan medan magnet bumi secara besar-besaran. Terdapat beberapa istilah lain digunakan bagi menjelaskan fenomena ini termasuklah, suar solar (solar flare), ribut geomagnet (geomagnetic storm) dan Pelepasan besar-besaran korona (coronal mass ejection – CME)

kopi dan pasta dari kulanzsalleh.com

apakah kesan ribut solar kepada planet bumi.. ?

Ribut tersebut boleh menyebabkan berlakunya gangguan komunikasi satelit yang dikendalikan angkasawan NASA. Selain ia boleh meninggalkan kesan radiasi yang lebih tinggi sekaligus boleh menyebabkan bahaya kepada penduduk bumi. Bayangkan kalau radiasi ini bertebaran di udara kita? Macam-macam boleh berlaku antaranya penyakit kulit, batuk2, kanser kulit pertambahan kepanasan global dan sebagainya. 

kopi dan pasta dari kesinambunganzaman.blogspot

apakah yang menarik tentang ribut solar.. ?

ianya meninggalkan kesan yang indah untuk mata memandang,iaitu Aurora Borealis terhasil daripada cebisan elektron bersama dengan medan magnetik besar yang terlepas di udara akibat ribut solar.Hasil daripada tindakbalas ini ianya menghasilkan cahaya terang yang berwarna seperti cahaya lampu fluoresent.

kopi dan pasta dari enciknakal.com
hihihikkss..
semua-nya kopi dan pasta..
untuk maklumat lanjut boleh kelik pada link yang telah disediakan..
peace on you (^_^)vNo comments: