Saturday, February 4, 2012

saya suka, eehh minat, taklah cinta.. huh??


assalamualaikum..kum..kum..
ku hapusakan seluruh keturunanmu.. huahahahaa...

ehh??

okay.. seperti yang dinyatakan di tajuk post kali ini..
saya disini ingin membincangkan tentang 'beza suka, minat dan cinta'
ffuuuuyyooohh.. tak boleh belah ann.. ahakkkss..

secara umunya, cinta didefinasikan sebagai 'an endurancing sentiment toward a person producing a desire to be with that person and a concern for happiness and satisfactions of that person (The Penguin Dictionary of Psychology)'. someone yang hangat dibuai cinta mempunyai perasaan yang sangat kuat terhadap pasangan-nya dan sanggup berkongsi apa sahaja dengan orang tersebut. siap janji nak sehidup semati gituuww..


suka pula sekadar perasaan senang dengan seseorang yang mungkin menarik atau mempunyai banyak persamaan dengan kita.. sahabat/rakan/kawan tergolong jugak dalam kategori orang yang kita suka.. walaupon kadang-kadang mereka menyakitkan hati.. hehhehe.. ^^v


minat, walaupun agak mirip dengan suka, tetapi amat-lah berbeza.. seseorang perlu menyukai sesuatu dahulu barulah minat itu timbul.. ada hal-hal yang sekadar disukai tetapi tak bermakna meminati.. mungkin minat kepada idola sukan, artis, karyawan, bidang-bidang.. dan berbagai lagii..



konklusi-nya, kalau aku cakap aku suka kat kau, tak bermakna aku nak kahwin dengan kau.. huahahahahkk.. kadang-kadang bile aku cakap aku suka kat sesorang mesti ade mereka-mereka salah anggap.. honestly, aku tak jumpa lagi lelaki yang aku cinta.. chheewwahhh.. yang aku suka or minat, berpuluh-puluhan.. tak terkira uuu... ahakss.. belom samapai jodohnyeeeww.. gatai nohhh..


tapi kalau ikut sumber Kamus Dewan dan Pustaka Edisi ke-Empat maksud
suka = perasaan girang dlm hati
minat = keinginan (kesukaan, kecenderungan) kpd sesuatu
cinta = perasaan atau berperasaan sangat sayang kpd (negara, orang tua, kebebasan, dll)

hebat sampai bukak kamus segala.. takde makne-nyeww.. orang lain yang tolong carikan.. huahahahkkk..

(-_-)Y

No comments: