tukangBaca

Friday, February 17, 2012

SAYA SAYANG IBU..!!



 wwwaahhhh..
nak tahu tak..
badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan 45 Del, akan tetapi semasa bersalin si IBU akan megalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.. 
 
nampak tak besarnya pengorbanan seorang IBU untuk melahirkan kita.. tapi kita semakin dewasa mula melupakan segala jasa.. hanya tahu meminta, tapi tak pernah cuba untuk memberi.. yaa.. mungkin ada sesetengah ibu yang mengongkong, tegas terhadap anak-nya.. tapi sedar-lah wahai anak , tiada IBU yang mahu menyiksa anak-nya.. segala yang dilakukan IBU kita adalah demi kebaikan kita.. 
 
ingat, setiap apa yang kita lakukan terhadap IBU kita akan dibalas semula oleh bakal anak kita terhadap kita.. 




sebak kot bile nak buat post nie.. hampir menangis.. hampir-lah.. ahakkss.. punca tercetus-nye idea nak buat post ni sebab terbaca 10 Fakta Menarik Tentang Kelahiran.. sebak mengingatkan kesakitan yang ditanggung IBU ketika melahirkan kita.. lepas itu ditambah dengan perangai kita yang sering menyakitkan hati mereka.. 

jangan cakap korang tak pernah sakitkan hati IBU korang.. mungkin korang tak sedar kadang-kadang perlakuan, mimik muka, tarik muka sikit pon dah boleh buat seorang IBU terguris hati tauu.. 
 
 
_____________________________________________________


 
10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN

1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Copyright© LifeFit.my
 
 
 

No comments: