tukangBaca

Friday, December 21, 2012

beretikakah aku ?


 after 2 classes every Friday
listening watching the lecturer, slide, video
finally the end
and proudly i'm pass the examination
ahakkks *joget ballet atas air*



and until now i'm not really sure what use of this certifications
but i learn something from this program, perhaps

and and and
InsyaAllah i will applying all i learn from this program and the 'etika' in future, perhaps

nothing to say so far, so bye !

Monday, December 17, 2012

Mubala, Peragas, Ketipang, Jagindas, Sujama, Karambit.


Assalamualaikum.

salam Isnin semuaaa ~ *lambai2 tangan*
nak cerita kat sini ape yang aku buat last weekends. saje nak share-lah ann.

tentatif untuk Sabtu yang lepas (15 Dec 2012);

pukul 8 pepagi dah gerak pegi kampus ade Konvensyen Keusahawanan Mahasiswa 2012.
sampai-lah pukul 1.30 petang. lunch pastu teros lari pegi PPP hehehekks. padahal event tak habis lagi. maafffff~ btw, event tu sangat menarik sebenar-nye untuk para bakal usahawan. bagi peluang kat sesape pon untuk jadi usahawan berjaya. bagus bagus bagus.  disebabkan aku tak ikut habis so tak tahu ending die macam mane.


3.30 petang lebih kurang, gerak ke Kuala Lumpur.
untuk apakah ?
jeng jeng jenggg ~
for the very first time i'm watching theater. its was very super duper awesome. yelahh first time, jakun sikit. hahahakkss. tajuk teater DENDAM TANTARI yang dipentaskan di PANGGUNG  BANDARAYA, Jalan Raja Kuala Lumpur
lakonan: 
Ku Hariz, Nas Adila, Raja Azrey, Khairy Rosli, Azhar Sharmal, Lokman Harmin, Zainureen Zulkeflee, Alba Ramdan, Mohd Noraniq Osman, Mohd Suhaimi Radzi, Nazila Mat Safian, Mohd Firdaus Abdullah, Noorazura Yanti, Noor Jannah Atan dan ramai lagi.
arahan:
Khusiary Mahayudin
skrip:
Putera Raja (Raja Azrey)

 jeng jeng jengggg ~

Opera Seri Bandaraya

 nak start dahh. hew hew hew ~

 on stage Tantari, Laksaman Damburi and one of 6Jahanam

 Mubala, Peragas, Ketipang, Jagindas, Sujama, Karambit, Tantari, Mas Mira/Mas Tika
and unknown. hehehekks.

Laksamana Damburi a.k.a Putera Raja a.k.a Raja Azrey

 Raja Azrey, Nas Adila, Ku Hariz

 sebelum kejadian. makan lepak makan jalan makan lepak.

 sebelum kejadian. posing.

 sinopsis Dendam Tantari:
Tantari seorang pemuda yang baik hati, anak murid kepada mahaguru sanggar buana, telah jatuh hati pada anak gurunya Mas Mira. Lalu mereka dikahwinkan dan Tantari berjanji akan melindungi isterinya walau nyawa jadi taruhan. Tantari hidup sebagai anak yatim piatu bersama adiknya Kesuma menerima kehadiran Mas Mira didalam keluarga dengan senang hati.
Dalam pada itu, enam jaham yang diketuai oleh Karambit telah merancang untuk melakukan rompakan yang penghabisan sebelum mereka membawa haluan sendiri. Menjadi punca dan sebab alkisahnya mereka telah membunuh dan memperkosa Mas Mira sewaktu melakukan rompakan. Bermula detik itu Tantari bersumpah menjejak enam jahaman untuk menuntut bela. jeng jeng jeng. *sound effect okestra berkumandang*

so at the end around 11.30 p.m we all heading to Melaka Bandar Bersejarah.
sangat penat dari pepagi sampai kepagi semula, tapi sangat-sangat bombastic wonderful super duper awesome experiences for me. sampai terjatuh hati dengan Tantari tu.

perasan tak, takde muke aku pon dalam gambar. actually terlalu penat nak interframe ditambah pula dengan crowded yang menyerbu. phone pon dah out of battery so, takleh nak snap picture sendiri. gegambar ni pon hasil belas ehsan dari sahabat sekalian. thanks a lot. sangat BESSTT!! *double thumbs up d[^_^]b*

teater pon ade iklan tau, iklan die sangat best ! ade 'Anuar Zain' lagi. hahahahakkks.

for the picture credit to Fadira and Haifa
feel free to visit their blogspot. [^_^]v



Friday, December 14, 2012

class in the morning and i blogging ~


Assalamualaikum semuaaaa
Salam Jumaat
Salam Sejahtera
Salam Satu Malaysia
Salam Bahagia
Apakah khabar semuaaaaa ?

actually tengah dalam lab ni, ade kelas 1CiTiZEN. second class.
but i totally not applying the common sense as a students. langsung tak focus to the lecturer. SORRRYYYY!
ngantok tambah sejuk tambah sakit perut tetibe tambah keikhlasan hati yang merundum. T_T

harini kami hantor portfolio yang dikehendaki. fuhhh~
dan hasil yang kami hasilkan sangat berhasil
kachinggggg! taddaaaa! jeng jeng jeng! kebaaabommm! yaribaa! ya be da be duuuuu ~
*ape motif =_="*

 ini hasil pertama, tapi tak jadi sebab message macam tak sampai and gambar menjelaskan apa yang patut dijelaskan. faham tak ?

yeaahhh. done submission !
ini hasil kedua.
thank to Khairil Firza aka Haical and Saiful aka Epul sebab jadi model tak tentu pasal. ini gambor sem lepas sesaje amik. tapi macam kena je so aku gune ape yang ade. hehehe. 

so next week kami ade exam yang super duper awesome! wwaaahhhh T_T
kalau nak cube usha hasil-hasil kami yang lain boleh tengok kat 1CiTiZEN. sila-kan.

the end !

Monday, December 10, 2012

kami masih muda ! itu pasti !


Assalamualaikum semuaaaaaa ~ 
Salam Satu Malaysia.

8 Disember 2012
pada tarikh itu aku ade join satu seminar yang berlokasi di Hotel Seri Costa 
tajuk seminar berbunyi 'Seminar Wanita Muda - Seharum Mawar'.
yeaahhh, for sure untuk para wanita muda sahaja.

seminar ini diadakan sempena event 'Jom Layan Orang Muda' and FYI, this event from 7 Dec till 9 Dec at Dataran Pahlawan, Melaka and Melaka Megamall. i'm not really sure the purpose of this event. hahahahahahahakkss.

okay okay okay nak cerita ni ape input-input yang kami dapat. hehehe.
dalam seminar ni ade tiga session
session pertama yang bertajuk Cinta dan Cita-Cita
session ini disampaikan oleh Datuk Prof Dr Madya Abu Bakar bin Mohammad Diah
baca tajuk dah tahu beliau cite pasal ape ann. tapi ade something yang aku tak setuju dengan penyataan beliau. hehehehekks. semua yang beliau cakap sangat common, rase-nye semua orang dah tahu. satu trademark beliau 'budaya SYOK SENDIRI' means macam yakin kat diri sendiri, lantak ape orang nak kate janji kite bahagia. sikit lebih kurang-lah.



second session is about 'Isu Semasa dan Hak-Hak Wanita'
by Master Saiful Hamirruzaman dari Yayasan Pencegah Jenayah and KickStart Academy
die menerangkan pasal kes-kes yang berlaku kat wanita acam ragut rogol etc.
yang best die memang kelakar, sangat kelakar. lawak die sangat spontan dan menarik, lawak die berisi, ade mesej-lah. die juga tunjuk cara terbaik untuk pertahankan diri. die kate disebabkan wanita ni LEMAH LEMBUT so cara paling selamat ialah PJIAK, CUBIT dan LARI. senang. takyah nak tunjuk heroin. senjata terbaik wanita HANDBAG yang berkilo dan pepper spray. AWESOME! 


 demonstration by them was totally AWESOME and WOWW plus funny.

 read what on his shirt (black) BE A SURVIVOR !

 JIMMYYYYY!! *yang badan berketak paling kanan*

hiiyaakkk!

okay, the last session was by MARY KAY Beauty consultant. peewwiittt!
mereka ajar care nak makeup dalam masa 15 minit. and okay then. hehehekks.
  

ini Zulfarina, die jadi model sekejap. weyyhh, die pakai produk Mary Kay tu. kau hade ?!


the last but not least, Majlis Penutupan by
YABhg Datin Seri Hajah Asmah Abdul Rahman
(isteri YAB Ketua MEnteri Melaka)

 my favorite part is fffooooodddd. especially ffrrreeee FOOD !
and goodie bag !



see! sepanjang-panjangnye free food. local food je. desert je agak western sikit.
ini buffet ni untuk lunch. yang kekuih tu untuk breakfast and tea time.
kuih untuk tea time tak amik gambo sebab tinggal phone kat beg. 
thanks Costa Rica Hotel Seri Costa. hahahakks.

shirt, pen, note book and air fresheners. ohh yeeaahhhh~

-the end-

Friday, December 7, 2012

Netizen is whatttt ~ (1CiTiZEN)


Jumaat December,7 2012
8 a.m till 12 noon

what the helll *soreeyes*
first though,
why the government wasting their(our) money for something like this ?

after the very first class.
there's had the important input actually. o_O
digital rights and right of others.
a common sense as IT's users.
seriously ?
 web page for 1CiTiZEN
need to register, have examination, do portfolio and others. *hashtag whatever ~*
but quite AWESOME.

 1CiTiZEN Student Quick Reference's book
this a copy from that book,
'1CiTiZEN is a special training program developed by Prestariang Systems Sdn. Bhd. to foster national unity via appropriate use of technology. It inspires Netizen to become critical thinkers that understand ETHICAL CONSEQUENCES OF ONLINE BEHAVIOR.' *readthecapslockclearly*

this program will help you in getting your IC 1CiTiZEN Certification.
seriously for what ? whatttttt ~

 three times classes.
every FRIDAY. there should be no class at all. =_="
the third class will be the examination day.
okay, then.

  8 am till 12 noon, and guess what ? i'm HUNGRY and freezing in the lab
good and nice drink actually for RM1.60 (KoSiswa UTeM)
by the way, the lab for this class at 4th floor and we awesome

to be continue in the next 1CiTiZEN's class
yaribaaaa~

Thursday, December 6, 2012

sesat dalam sesaat



ade mimpi 
indah seram pelik 
and sometimes
memang betol mimpi

mimpi yang paling aku ingat,
mimpi sesat.

dah banyak kali aku sesat dalam mimpi. lain waktu lain tempat lain situasi.
penat kot. lari-lari cari jalan keluar. ALONE. kekadang sesat dalam bangunan, kekadang kat bandar yang ntah pape, kekadang dalam hutan, kekadang kat tempat yang sangat pelik. sangat sangat sangat menakutkan. imaging-lah korang sesorang tetibe hilang haluan, tetibe ade entah kat mane-mane.

ade satu mimpi ni, dah lame. aku and family tak silap, pergi satu tempat. kire macam bercuti. then, kami pergi kat satu masjid yang sangat besar cantik unik amazing dan woww! nak describe nanti panjang lebar plak. then tetibe aku sesorang, entah mane family aku. merate aku jelajah masjid tu. tak jumpe jugak family aku. nampak pulak manusia-manusia yang pelbagai ragam, saiz, rupa. ending aku tak ingat. tapi rase-nye aku jumpe someone yang aku kenal.

bile mimpi sesat kekadang aku jumpe jalan balik. tapi kekadang give up tak jumpe jalan. rase macam nak menangis. bangun-bangun terus sesak dada. serious.


mesti ramai yang pernah mimpi macam ni. sesat, then sesorang.
kekadang terpikir jugak ape maksud disebalik setiap mimpi.
tapi bak kate orang, mimpi mainan tidur. 

Wednesday, December 5, 2012

when the world ....


Assalamualaikum.

Patience, an open mind and a ready sense of humour will get you through the rough times.
- unknown

i'm found this quote and i fall in love with this quote. 
yes, the quote is the most exactly true about how live my life. hehehe.
 patience, open mind, sense of humour and maybe common sense

patience, like others said 'Sabar itu Indah'
of course ! for sure ! exactly !
dengan sabar kita boleh maafkan orang
memaafkan tanda kekuatan
dengan memaafkan jiwa boleh tenang

open mind, redha and ikhlas
ape kaitan?
setiap kejadian yang berlaku cuba open mind.
fikirkan kesan positif negatif
jangan tutup minda dengan tempurung
elak laku macam katak

sense of humour,
why so serious ?
get a life !
show of your beautiful smile and some hilarious laugh. hahaha.
 ini penting untuk mereka yang hati kapas. hehehe.
sometimes some people buat lawak kasar. kena terima tu.

common sense, IMPORTANT
taktau maksud?
try google, ask your parents, teachers, lecturer or maybe ustaz.
penting ni penting.


that's all. hehehe.

take you time to rethink or 'muhasabah' about what you did or will do in daily life
24/7 is good enough to be with yourself alone


Thursday, November 22, 2012

Panglima Si Bongkok Tanjung Puteri


Assalamualaikum~

post kali ini melibatkan sejarah Malaysia terutama Johor
sempena Hari Keputeraan Sultan Johor pada 22 November 2012 ni, aku nak cerita sikit tentang seorang pahlawan yang hilang dalam lipatan sejarah. dah lipatan terlipat melipat-lipat. so tetibe hilang. okay, takde kaitan. 

pernah dengar pasal Si Bongkok Tanjung Puteri

yes, like seriously. aku pernah dengar Tanjung Puteri. Si Bongkok dalam fairy tale je.
aku pon baru tahu pasal Si Bongkok ni. setelah search atas bantuan kepala Google, aku pon dapat tahu Si Bongkok merupakan Pahlawan Malaya yang lahir dari Johor.

Si Bongkok memang name sebenar beliau sebab keadaan fizikal beliau yang bongkok. bak kate orang moden sekarang OKU. dulu die amat bencikan penjajah British. yelahh, sape je yang tak benci penjajah ann. akan tetapi Si Bongkok dan pengikut menyerang British dan sekutu-nye kat laut sehingga digelar lanun oleh pihak British.

kalau cerite pepanjang kat sini, aku tak berapa rajin nak menaip.

kalau lagi double triple extra impak maksima punya rajin
cari kat perpustakaan buku Si Bongkok Tajung Puteri by Abdul Latip Talib


- tammat -

Sunday, November 18, 2012

yyeeeaaahhhhh!


i'm back!
totally back!
fully back!
yes! i'm back!

i am lost before this. 
my soul
my mind
was lost

but 

yyeeaaahhh!
i'm back


yes, finally i can smile without you. but i miss the smile because of you.

currently at Melake.
second sem for second year

yaribaa~ yeebaa~ yeebaa~

time table yang sangat sangat sangat boleh bikin nangis T_T
aku syak mereka yang ditugaskan susun time table ade masalah negara bergolak ni, tak pon runsing dengan pilihan raye akan datang. okay, takde kaitan. abaikan.


result sem lepas belom tayang lagi.
in upcoming post. hehehe.


susah nak lupe kau sebenar-nye. tapi kurang ingat dah. okay, bye.



Monday, November 5, 2012

jangan faham memang tak faham



cheiitt!! dulu poyo.
tapi serious-lah weyh.
tak pernah aku rase suka macam tu.
tak pernah derr.
tapi yelah, aku yang dulu bikin drama sendiri.
ni ending dah kelaut menggedik pulak.
mimpi je-lah aku.
takpe doa ade.
aku doa untuk kau ehh.
bak kate orang tetua.
'bukan jodoh kau'
orang mude pon cakap macam tu jugak.
semoga kau bahagia ehh.
tapi jangan lupa kita kawan tau.
bye!




Monday, October 29, 2012

wwwaaaahhhhhhh~


cuti semester selama sebulan
baru dua minggu berlalu hampir ke tiga minggu
tapi rase macam dah 7354 bulan cuti

result semua subjek pon dah keluar
segala-nya okay
sikit lebih kurang je macam semester lepas 

tak sabar sangat nak naik semester depan
tak tahu kenape, rindu barangkali

wwwwaaaaaahhhhhhh~

jiwa raga tengah bercelaru
dalam setiap waktu yang berlalu
tapi dia tetap tak tahu
mungkin takkan pernah berlaku
hanya doa pengiring rindu

the end

tadi macam banyak nak cerita tapi terbantut plak

the end



Saturday, October 27, 2012

just like a star



nothing special about this picture actually, i just love the sparkle.
from the sunshine to the fake diamond and kachingg! sparkling like a star.

try to stare this picture
and you will see the milky way is moving
or it's just me
hahaha

berhenti dan hentikan


Ya,
aku perlu berhenti
aku perlu hentikan

berhenti mengimpikan
berhenti mengharapkan
berhenti mengangankan

hentikan perasaan
hentikan penantian
hentikan alasan

tapi takkan pernah
berhenti mendoakan

selamat tinggal kenangan
kenangan terindah
selama-nya dalam kenangan

 




Wednesday, October 24, 2012

cengkerik berlagu pilu


Assalamualaikum semuaaaaa~
Salam Satu Malaysiaaaa~

pesanan : hanya madah tanpa makna tersurat tapi tersirat masih berselirat. hahahahaha.


_____________________________________________________________________________


waktu itu
pantas berlari
laju berlalu
kejar dicicir
lelah tersungkur

waktu itu
aku dilambung bergunung gumbira
aku disimbah berbalang senyum
aku ditabur berbukit kata sakti
aku rindu
aku cuma rindu
aku ingin dirindui
dan terus merindui

namun waktu itu pantas berlari
seakan lupa aku hanya berkaki
tiada tenaga mengejar
tiada kuasa menghenti

mungkin itu hanya sekadar cekerama di pentas dunia
penuh pelangi sakti yang datang dan hilang
datang dan hilang
datang dan hilang
datang dan .........

aku hanya mampu tersenyum sebalik duka
aku hanya mampu tertawa sebalik luka
aku hanya mampu ..........

mungkin ini balasan untuk
aku meragui
aku menolak
aku melukakan
aku menyakitkan
maafkan aku. tolong, maafkan aku

dan bila waktu itu kembali
walau dalam mimpi
aku tetap berjanji
akan aku hayati
akan aku hargai
akan aku sayangi
akan aku cintai
selama-nya mungkin.


 biarkan cahaya mentari pergi di kala senja
kerana rembulan jadi pengganti
sehingga jodoh kita bertemu lagi

Subhanallah,
Ya Allah, 
jangan biarkan aku alpa 
jangan biarkan aku leka
Ya Allah
sesungguh-nya hanya Kau yang Maha Mengetahui

KENANGAN bukan untuk dilupakan tapi untuk dijadikan PENGAJARAN

Tuesday, October 16, 2012

Hospital Sultanah Nora Ismail


dahulu-nya~


BERTUKARRR!!


menurut theStarOnline



Y.A.M. Tunku Puan Nora Ismail yang menjadi Sultanah Johor dari tahun 1981-2010. 
The third wife to Sultan Ismail of Johor. She is born as Tengku Nora binti Tengku Ahmad (elder sister to Sultanah Zanariah). She married with Sultan Ismail in 1978. She rose to the title of Sultanah of Johor in 1978.

 HIDUP BATU PAHAT! HIDUP JOHOR!
majulah sukan untuk negara!
okay, bye.