tukangBaca

Monday, December 26, 2011

sejarah BATU PAHAT.. kau tahu??





 assalamualaikum... siapa tinggal di Batu Pahat sila angkat kaki.??
tak guna kalu duduk menetap beribu tahu kat Batu Pahat kalau sejarah Batu Pahat pon tak tahu ann. so.. siapa nak mengenali Batu Pahat disini ade serba sedikit info tentang BATU PAHAT, JOHOR...
dengan bangga-nya silakan baca..

BATU PAHAT atau BANDAR PENGGARAM merupakan sebuah daerah di pantai barat Semenanjung Malaysia, di negeri Johor. Daerah ini terletak di tenggara Muar, barat daya Kluang, timur laut Pontian dan selatan Segamat. Daerah Batu Pahat adalah salah satu daripada lapan daerah di Johor.

Asal usul nama Batu Pahat disusur kembali melalui legenda abad ke-15 apabila tentera Siam menyerang tempat batu yang dipahat di kampung Minyak Beku bagi mendapatkan bekalan air bersih semasa pengunduran mereka. Ketika itu, mereka sedang dikejar oleh tentera Melaka pimpinan Tun Perak, bendahara dari kerajaan Kesultanan Melayu Melaka. Pada tahun 1456, tentera Siam yang dipimpin oleh Laksamana Awi Di Chu telah menduduki Batu Pahat dahulu sebelum menyerang Melaka. Menurut kisah lain, selepas Portugis menduduki Melaka, dipercayai bahawa batu-batu granit yang digunakan untuk membina Kota A Famosa diperoleh daripada muara Sungai Batu Pahat. Maka bandar Batu Pahat mendapat namanya daripada "batu yang dipahat" di muara itu. Batu Pahat sebelum ini dikenali sebagai "Bandar Penggaram" yang bermaksud "bandar pembuat garam". Bandar Penggaram dibuka pada 1 Januari 1894 oleh Dato' Muhamad Salleh bin Perang, Dato' Bentara Luar Johor atas titah sultan Abu Bakar, sultan Johor ketika itu.

kopi dan pasta dari Batu Pahat

dah tahu sejarah Batu Pahat meyh layan JOGET BATU PAHAT..





dah tahu.. bagus...!! tepuk tangan sembilan puluh lapan kali..!! yeahhh..!!
kesimpulan-nya.. nampak tak kaitan antara BATU PAHAT dan MELAKA..muahahah.. related??
siapa tinggal di tempat selain batu pahat.. cerciter sikit sejarah tempat kalian.. hihihikk.. ^^v

theend

Sunday, December 25, 2011

kali pertama


21 Dec 2011 kali pertama kau berkayak di TASIK AYER KEROH..memang syiokk gileerr.. 
dan kali pertama jugak kami keluar dengan classmate lelaki.. huhuhu..
dulu malu-malu kucing alim kembar empat belas.. 
huahahahaa..
tak tahu nak bagitau ape lagi..
so layannnn..

the jejaka jambu..

the gadis..

die kate die paling machoo.. huhuhu...

listening and talking..

sejujurnya.. McD is not my TASTE.. eeuuww.. tapi layan jugak-lah..


tengah kira berape batang french fries die makan..

together-gether..


theend

Tuesday, December 20, 2011

PRS's family day



pada ahad yang lepas, aku ade join family day yang dianjurkan oleh Pembimbing Rakan Siswa (PRS), UTeM.. baru nak post about this sebab nak tunggu gambar dan situasi wifi kami yang amat kronik lembab-nye...

date : 18 December 2011
venue : Pantai Puteri, Melaka
time : 7.30 a.m. till 7.30 p.m (kot..)
kami gerak naik bus ke Pantai Puteri(PP) around 7.30 pagi.. sesampai-nye kami di PP.. kami disuruh oleh abang Rabani untuk buat stretching-lah konon-nye.. kami main jambatan goyang-goyang, telur,ayam,dinosaur, and king, dan pelbagai lagii.. entah ape name aku pon tak ingat.. pelik bebenorr.. then kami diberi makan sarapan.. 

sarapan

 ini posisi telur..

 ????

telur, ayam, gegasi and king.. mane-lah diorang dapat game ni..

selesai sarapan kami dibahagikan kepada lima kumpulan.. mula-mula kami diminta pilih nama kumpulan dan cheers.. nama kumpulan aku DESARU..!! (yeahh.!! johor..!!).. pastu kami memain cheers segala bagai... 

 nampak tak aku bajet ayu sopan bagai.. *time nak cheers...

kemudian kami pon main-lah game-game yang telah disusun oleh para faci sekalian... honestly, i'm forgot the name of each game.. so, hantam saja-lah labuuuu... tengok gambar pastu korang reka sendiri name game yee...



antara game pertama kami.. kami diikat menggunakan benang.. (nampak tak benang??), pastu kami disuruh amik belon(ungu) yang telah diletakkan merata tempat.. sadly we're the last group.!! huahahaha... belon kami tak cukup.. kesilapan teknikal.. adoiyaiii...

aksi pembaling belon berjaya..

 tangkap-tangkap..



memey mandi skali arr..

ini pula kami main tangkap-tangkap belon yang berisi air sabun berwarna biru.. group kami dapat menyelamatkan satu belon je.. kau pikir senang nak tangkap... macam tangkap bom atom je tauu... 



yang ini.. kami dipaksarelakan untuk menyedut air laut menggunakan straw dan mengisi botol sehingga penuh.. okay fine.. jujuran disini.. i'm skip this game.. sorry... ^^v



ini game jalinan kasih antara kita.. muahahahahaa... joking je... kami diminta untuk meng-pas-pas gelang getah menggunakan straw... layan saja...

see what you can see...



 disini kami diminta untuk menutup mata kami dan seorang leader akan mengarah kami untuk ke destinasi yang telah ditetapkan bagi mendapatkan bebarang yang diperlukan.. sesekali cube-lah koarang tutup mata, pastu pelan-pelan jalan menuju laut.. tengok gentar tak gentar...

 cari bola pingpong dan penutup botol..

 berbalas pantun bagai..

cari gegula..


flying to the mooonnnnnn...

ini explore and race.. digabungkan menjadi explorace.. diakhir explorace kami diminta buat lelayang dan menerbangkan lelayang tersebut.. kami group punya terbang-lah jugak, walaupun ala-ala tak terbang pon ade..

 arahan..!!

 arahan lagi..!!

 sedia berkhidmat.. peluru diagih..

 my team.. gebabboommm..

 pahlawan melaka..


 ini bukan nak buat filem hindustan okayy.. kami bersembunyi dari musuh.. muahahhaakk..




the last but not least, kami main war atau perang..!! kami dibahagi tiga kumpulan..the best game ever... nampak tak keterujaaan kami disebalik gambar-gambar tersebut... except me.. muahahahhahakk... peluru yang diberikan ialah plastik air krim 20 sen yang diisi dengan tepung, air, biji selasih, sabun dan pelbagai lagii.. entah ape diaorang bubuh dalam tuu... baling-punya baling.. akhir-nya kumpulan kami menang... yeaahhhh..!!!






inilah aktiviti diwaktu terluang sementara menunggu nasi sampai untuk dimakan bersama ayam barbeque.. 

 group kami 'DESARU' bersama istana pasir yang dibina.. muka nak bajet cute ayu segala bagai..


okayy.. itu saja-lah gambar yang dapat dikongsi bersama.. gambar-gambar tersebut dicuri dari PRS(UTeM) .. kesimpulan untuk hari tersebut.. memang seronok gilerr... enjoy habis.. walaupun penat but everthing was very so damn fun... *amik kau grammar terabur semua.. thanks for everything..!!
PRS tetap GEMPAK..!!


*i'm not good in teamwork.. sorry.. ^^v

Saturday, December 17, 2011

perkataan


assalamualaikum..
salam bahagia buat para pembaca sekalian.. semoga hari-mu penuh dengan keberkatan..
topik kali ini telah acap kali dibincangkan.. 
topik kali in juga ada kaitan-nya dengan post eeuuwww...

can you spell it properly..??
what..??

kenapa erk.. sekarang erk.. mereka terlalu kretif dan berinovatif untuk mengubah perkataan..

contoh-nya : 
saya - saia
tidur - titow
lah - lha
kita - titew
boleh - bleyh
sombong - combonk
sikit -cikeyt
sayang - cyunk

dah pelbagai-lah lagi.. kalau aku senarai-kan semua memang tak-lah.. okay.. sometimes aku guna juga word yang macam ini.. tapi yang pelik kenapa "saia"?? "bleyh"?? dari senang-senang nak mengeja jadi susah pulak.. nak menyebut pon tergeliat lidah aku..

mengikut kajian aku mereka suka sangat tambah huruf 'Y'.. kadang-kadang english word pon mereka putar belitkan.. contoh "cowwy"?? ".. macam-macam.. kalau nak survey perkataan yang pepelik lagi klik bUdAKnaKaL

satu lagi mereka yang suka sangat tekan CAPS LOCK or SHIFT

contoh :
bAgaI BULan dEngAn BinTaNG..

adoiyaiii... rajin bebenar mereka nak menaik sedemikian rupa.. yang senang disusahkan.. yang susah nak doubletriple susah pulak.. sabar je-lah..

okay mata dah mengantuk.. dan takde modal nak taip ape.. so the end..

quote takde kaitan dengan post
sekian, terima kasih..