Saturday, April 30, 2011

ini bukan french fries


cube dengar-dengar background music belog ini..
best tak...??
L'amour adalah bahasa French yang membawa maksud CINTA or LOVE..
L'amour adalah lagu nyanyian Carla Bruni
mula minat lagu ni sejak blogwalking kat belog Evita Nuh, entah mengapa tertarik pula dengar lagu Carla Bruni ni, walaupun tak faham satu haprak pon.. tapi dah cari lirik, pastu translate dengan bantuan En. Google.. 

L'amour, hum hum, pas pour moi,
Tous ces "toujours",
C'est pas net, ça joue des tours,
Ca s'approche sans se montrer,
Comme un traître de velours,
Ca me blesse ou me lasse selon les jours

L'amour, hum hum, ça ne vaut rien,
Ça m'inquiète de tout,
Et ça se déguise en doux,
Quand ça gronde, quand ça me mord,
Alors oui, c'est pire que tout,
Car j'en veux, hum hum, plus encore,

Pourquoi faire ce tas de plaisirs, de frissons, de caresses, de pauvres promesses ?
A quoi bon se laisser reprendre
Le cour en chamade,
Ne rien y comprendre,
C'est une embuscade,

L'amour ça ne va pas,
C'est pas du Saint Laurent,
Ca ne tombe pas parfaitement,
Si je ne trouve pas mon style ce n'est pas faute d'essayer,
Et l'amour j'laisse tomber !

A quoi bon ce tas de plaisirs, de frissons, de caresses, de pauvres promesses ?
Pourquoi faire se laisser reprendre,
Le cour en chamade,
Ne rien y comprendre,
C'est une embuscade,

L'amour, hum hum, j'en veux pas
J'préfère de temps de temps
Je préfère le goût du vent
Le goût étrange et doux de la peau de mes amants,
Mais l'amour, hum hum, pas vraiment!

before and after

Love, ahem, not me,
All these "Forever "
It is not clear, it plays tricks
It approached without showing himself,
As a traitor velvet
It hurts me or get tired by days

Love, ahem, it's worthless,
I'm worried about everything,
And that is disguised as soft
When it thunders, when it bites me,
So yes, it's worse than anything
Because I want, ahem, more importantly,

Why do lots of fun, thrills, caresses, the poor promises?
What good is left back
The heart pounding,
Do not understand it,
It's an ambush

Love it wrong,
It's not Saint Laurent
It does not fall perfectly,
If I can not find my style is not for lack of trying,
J'laisse and love fall!

What is this pile of fun, thrills, caresses, the poor promises?
Why is left back,
The heart pounding,
Do not understand it,
It's an ambush

Love, ahem, I am not
I prefer long time
I prefer the taste of the wind
The strange taste and soft skin of my lovers,
But love, ahem, not really!
 
 Carla Bruni-Sarkozy 
23 December 1967
French;Italian
Italo-French songwriter/former model/singer/First Lady of France

  married with the President of French Republic, Nicolas Sarkozy


p/s : L'amour......

#8 - font photoshop


anda sudah bosan dengan font-font lama di Adobe Photoshop..
anda mahukan kelainan..
jangan bimbang saya ade penyelesaiannye..
mule-mule kite on komputer dulu, then pastikan line internet okay..
pastu ikuti step-step berikut..

1. cari laman sesawang yang boleh download font.. 
nak senang kelik saje *1001Fonts atau *FontSpace

2. cari perkataan download dan kelik


3. save file yang anda download
4. open file yang ada download (WinZip file)
5. then, click file "TrueTypefont"


6. dah kelik, akan kuar menatang install-install tu..
7. pastu, kelik je button "Install"


8.  secara outomatik font akan masuk masuk dalam software adobe photoshop anda
kalau anda ade software photoscape atau yang lain-lain, font tu akan outomatik masuk dalam semua software termasuk di Microsoft Word..


9. siap sudah...
10. mari ber-experiment dengan font baru..

p/s : suka-suka-sangat-font-baru-banyak-sekali

Thursday, April 28, 2011

#7 - transparent


macam mana nak buat header transparent gune Adobe Photoshop??

1. buka Adobe Photoshop and create new file


2. then pilih "Background Contents" >> "Transparent" >> "OK"


3. then, letak text atau gambar megikut kretiviti anda.


4. pastu, "Save as" , tukar "Format" kepada PNG(*.PNG)


5. FIN....
6. then bolehlah tayang kat belog anda, fesbuk, tag segala..

p/s : nak contoh, scroll kebawah


Tuesday, April 26, 2011

gempak giler..!!!







nak tak korang pegi shopping pakai macam gambar diatas..

semart kan dressup beliau, my sister yang jumpe belog beliau ("The creme de la crop"). memang gempak lah beliau.. beliau juga amat terkenal di kalangan blogger di Indonesia
siapakah beliau..???

Evita Nuh
born in 1999
Jakarta, Indonesia

she's 12 years old..!!
macam tak percaya, tapi percayalah.. and of course her family is a millionaire in Indonesia. memang stylo giler la adik nie.. remaja sekarang patut jadikan beliau sebagai fashion icon, tapi ikut kemampuanlah.. 

tak boleh belah.. "Occupation : money spender"
nak jugak macam tu.. nak tengok belog terhebat beliau klik saja gambar diatas, and enjoy...
penat tengok belog beliau, panjang sangat cerita, tapi best la..




Monday, April 25, 2011

baca jangan tak baca !!


mengeja dan membaca 


"can you read this, only 55 people can"  i can..i can..
mase tadika punyerlah aku bersungguh-sungguh belajar mengeja, tapi bile dah terer mengeja rupanya hampeh.. so AMAZING la.. betul kata cikgu jangan mengeja, baca terus..!!
p/s : perenggan diatas adelah pic je.. sumber !LahTube

Friday, April 22, 2011

tak suka, benci, geli, tak faham..


hello readers..


mulew-mulew itew nak bgitaw apew yang dimaksudkan dengan tajuk entri..
cbew korunk bcew perenggan dibawah..

" aq adew sekor ayem nmew beliau ontel.. stuw ary beliau aket pwot sbab beliau mamam kapor, knapew beliau x cehat, then, tetibew adew org gilew come, dyew nak makan ayem itew.. mencik aww.. itew taq skew lew cmni.. lmew glew itew jgew beliau smpai beso " tetttt.... abis dah..

menyampah gila dapat text camni, tak faham la weyh.. MENCIK GLEW... kalau setakat satu dua perkataan takpe gak. ni sampai satu paragraph nak letak ayat "comelkew"


p/s : ape motif aku letak gambar nie..

saya sangat rindu mereka


saya rindu pada

taqi : budak comel+pendeksikit yang kadang-kadang betul, kadang-kadang tak berape nak betul la..
miera : budak comel yang duduk sebelah aku dan ajar mathematics dan add. math..
husna : budak yang comel dan caring serta selalu bawak muffin untuk kami
izzat : budak yang kami gelar jawe or bapak eh.. beliau sering buat lawak
abegh : budak gila gucci dan kadang-kadang menyakitkan hati but caring lor..
pa'an : budak yang gila-gila sampai orang lain pon naik gila..
khai : budak paling diam ke? dan bijaksana..
wani : budak yang taktau nak cakap ape tapi selalu jadi mangsa keadaan.. "cikgu, wani dah lapar.."
wana : budak yang selalu kene usha dengan pelbagai jejaka.. (pelbagai uuu)
fatin : budak yang selalu bersih pastu.... ermmm (tnye pa'an) 
aliya : budak yang selalu supply gule-gule..
hafiz : budak yang suka pada motor dan kesayangan *ttutt..
hairi :  budak yang selalu kacau sigadis dengan ayat-ayat yang agak baiklasangat..
piqa : budak yang selalu bikin kontroversi (betol tak eja??)
irsyad : budak yang suka berangan, dalam hati ade taman..
jai : budak yang suka terbang malam hari dicelah pagar..
syirah : budak yang giler add. math, bakal uztazah terbilang..
teha : budak yang lebih pantas daripada kereta FI milik LOTUS
syah : budak yang selalu buat lawak tak jadi..(coklat..!!)
adibah : budak paling baik, cantik, terbaik dan sewaktu dengannya.. ^_^






I MISS YOU ALL


Wednesday, April 20, 2011

weyh kau belom kahwin la..!!




hello..
kadang-kadangkan aku tengah facebooking ke, blogwalking ke, twittering ke, tagging ke, myspacing ke adelah jumpa beberapa gambar yang aku sendiri tak berapa nak berkenan la.. gambar pe?? gambar yang dimaksudkan ialah, gambar awek pelok hubbie die lor.. pelok bukan sebarang pelok, nie pelok yang melekat, terlekat, dan sewaktu dengannya.. pelok satu hal nie siap comolot pulak.. kalau mereka sudah bernikah aku pon tak kesah la.. ni setakat bergelar "couple" a.k.a "cinta monyet" je.. dah pelok-pelok segala bagai, boleh pulak mereka take picture mereka tengah melekat, then boleh tayang menayang kat fesbuk, blog, tagged, twitter segala.. dasar muka tebal satu meter la.. ade gak yang letak caption yang memaparkan betapa murahnya harga diri mereka.. contoh "gembira sangat sebab dapat first kiss".. haktuih la weyh..kalau dah terkuar anak luar nikah baru nak menyesal.. sesiapa yang tayang gambar tak berkenaan memang murah, bodoh, bangang, bongok tahap cipan bawah tanah punyer la..

emang dasar..!!
p/s : orang yang mengetahui harga diri tidak akan binasa

can't stop..!!


menyampah betul bile jumpa menatang ni.. kalau lagu yang sedap didengar takpe jugak.. nie siap letak lagu hardcore segala.. sedap-sedap tengah melayan lagu GRENADE, tetiba buka blog siPolan beliau boleh letak lagu memekak plak.. tak boleh stop plak tu.. +_+". HAMPEH sungguh..
pesanan buat blogger, "carilah music player yang boleh stop atau pause supaya readers dapat hayati blog anda dengan aman dan tenteram.."


p/s : easy come, easy goo..

Monday, April 18, 2011

ubat paling ajaib

hello readers..
assalamualaikum, slam sejahtera, salam satu malaysia..
berkenaan dengan tajuk entri "Ubat Paling Ajaib"
ubat ajaib yang dimaksudkan ialah....tang..teng..teng...

kenape tak percaya ke.???

betul la.. mane ade tipu-tipu.. tak baik tau tipu menipu.. buktinya, my father already eat this, and now he not a smoker anymore.. FINALLY... now he already stop smoking for three weeks.. still unbelievable?? try it NOW..!! memang agak mahal la, tapi berbaloi untuk kesihatan dan hopefully for your future.. my father beli kat farmasi satu tablet RM15.. okay what.. daripada beli rokok yang makin naik harga dan tidak memberi manfaat langsung.. beli dan makan.. SENANG kan... my father makan tiga biji je dalam tiga hari, pastu yang lebih kasi kat menantu beliau.. SHARING IS CARING.. ^_^

KATAKAN TIDAK KEPADA ROKOK 
KATAKAN YA KEPADA NIQUITIN DAN GAYA HIDUP SIHAT

Sunday, April 17, 2011

"Segmen: Europe Lucky Draw by Trigyy"



1. Buat entry bertajuk "Segmen: Europe Lucky Draw by Trigyy"

2. Letak hearder diatas dan linkkan ke entry ni.

3. Review Segmen nie

4. Letak link entry korang di ruangan comment.

5. Done! Mudah kan.

lagi-lagi segmen, ni second contest yang aku join..
huhuhuhu...
beliau punyer hadiah membuatkan ter-join contest nie..
nak join sekaki klik Triggy >review<

Wednesday, April 13, 2011

" the ready set "


my JORDAN


" LOVE LIKE WOE "

You can take up all my time cause you're the only one
That can make a storm cloud break
Pulling up the sun
And I cant get caught in the rain
Can I get your lips to speak my name?


Jordan Mark Witzigreuter a.k.a The Ready Set

p/s : beliau sangat la comel... ^_^

Tuesday, April 12, 2011

oouhh.. my pretty boy..



cun tak minah nie..??
ehh,,!? salah "cun tak mamat nie..??"
siapakah beliau..??
beliau ialah Bill Kaulitz, vocalist kumpulan Tokio Hotel

with twins brother Tom Kaulitz


-Allergic of apples
-Doesn’t like chocolate
-Uses 30 min to get ready in the mornings
-Was only 5 years old when he took part in a movie.
-Allergic of mosquito/wasps
-Has divorced parents
-Says that he doesnt smoke, even though he has been caught while smoking with his friends on a resturant.
-Born 10 minutes after his twin brother, Tom
-Has a dog called “Scotty”, and a cute cat called “Kasimir”
-Was only 7 years old when he started writing his own songs.
-Was really good at school, he got 1.9 in average. ( 1 is best, og 6 is the worse).
-He hates sports
-Says that he’s a very sensitive person (emo?)
-Has been single since 2, 1/2 years now, and hasnt kissed any girls since that.
-Has the voice of “Arthur” in the animation movie “Arthur and the Minimoys”
-Wants to fall in love again.
-Doesnt sees any impossibility falling in love with a fan, because then she could understand him better, and that he has to spend a lot of time with the band.
 - copied from Biography Bill Kaulitz -
(bace biografi beliau memang comel..)

Tokio Hotel

tapi camne pula dengan ini..


p/s : sorry to JB's fans...

Monday, April 11, 2011

#5 - printscreen


macam mana nak buat printscreen..??

apa itu printsreen??

 contoh printsreen1
contoh printsreen2

1. bukak tempat atau laman web yang anda nak printsreen
2.  tenung computer keyboard anda dan cari "Print Screen SysRq"


3. open aplikasi "Paint"


4. pastu, klik je "Paste"
5. then, Save la.. tapi jangan lupa tukar "Save as Type" (rujuk gambar bawah)


p/s : suka-sangat-printsreen-jakun

Sunday, April 10, 2011

dia kata cantik la..


tapi aku kata tak cantik langsung..
buruk giler..
hampeh..
ape nie..???
what the @#$%

"VAMPIRE WOMAN"
Maria Jose Cristerna
Mexican

hahh..!! kan aku dah cakap memang buruk giler...
boleh plak beliau toreh tatu satu badan pastu ditanamnya tanduk segala.. memang la sesangat la buruk.. hantu pon takut tengok beliau barangkali.. aku tengok budak-budak remaja yang toreh badan sikit pon dah buruk menggila.. apatah lagi ini..


orang internet cakap ini muka ori beliau.. tak taula betul ke tak...

p/s: ayat agak kasar yee...(ade aku kesah...shaddup..!!)

Saturday, April 9, 2011

#4 - LinkWithin



macam mana nak tambah LinkWithin kat blog..??

apa itu Link Within.??

1.  Login blog milik anda.
2.  pegi ke laman web ini LinkWithin
3.  isi apa yang di perlukan dan klik "Get Widget"


4.  pastu clik "Install Widget" seperti yang disuruh
5.  ikut step berikut yang dipaparkan


6.  SIAP..!!

*sebarang petanyaan sila tinggalkan komen..

Thursday, April 7, 2011

handphone pertama dunia


Martin Cooper
26 December 1928
Inventor of cellphone (Motorola's CEO)
American

wuit..!! siapakah beliau..??
beliau adalah antara orang pertama yang berjaya mencipta telefon bimbit. beliau pertama kalinya menggunakan telefon bimbit pada 3 April 1975. nama telefon bimbit pertama ialah Motorola Dyna-TAC seberat 0.6 kilogram (berat tak..??) elefon bimbit ini mula dipasarkan pada tahun 1983 dengan harga AS$3,500 (RM10,592). FUUYOOO.!! sekarang handphone NOKIA touchsreen baru rm500 lebih.. 
more info in Martin Cooper

korang nak tak bawak bende ni ke hulu ke hilir..??

p/s: tak sangka Motorola syarikat pertama cipta handphone =_=" (tak suke Motorola)