tukangBaca

Thursday, March 31, 2011

" sukasukahatisaje "


Jom kita bergelak sebentar atau senyum sejenak.

i) Pilih bulan kelahiran anda:

Januari - Aku cinta
Februari - Aku gigit
Mac - Aku belasah
April - Aku peluk
Mei - Aku terhantuk
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku menari dengan
Ogos - Aku pergi dating dengan
September - Aku lambai dekat
Oktober - Aku muntah depan
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku terlanggar

ii) Pilih nombor hari jadi anda:

1 - Mak aku
2 - Komputer aku
3 - Liverpool
4 - Garfield
5 - Musuh dalam selimut aku
6 - Gangster
7 - Handphone aku
8 - Gerrard
9 - Driver Bas
10 - Semut
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Patung barbie
15 - Lee Chong Wei
16 - Mak Mertua aku
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku
19 - Makcik kantin
20 - Sharifah Amani
21 - Upin dan Ipin
22 - Siti Nurhaliza
23 - Spongebob
24 - Cristiano Ronaldo
25 - Bapuk/Maknyah
26 - Kawan aku
27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia
28 - Jiran aku
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:

Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem
Hitam - Sebab aku gila
Pink - Sebab aku suka single
Merah - Sebab mak aku suruh
Biru - Sebab aku tak tahan
Hijau - Sebab aku baik hati
Ungu - Sebab aku cemburu
Kelabu - Sebab bomoh suruh
Kuning - Sebab suka hati aku la
Oren - Sebab aku baru putus cinta
Coklat - Sebab aku tak tentu arah
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat

bende ni bukan rekaan aku, copy dari facebook kawan aku..

contoh:
" aku gigit upin dan ipin sebab bomoh suruh aku"


Wednesday, March 30, 2011

MARIMAR.. aauww..


disuatu petang...
orangA: eh. ade citer baru la.. pilipino mari..
orangB: cheh mne layan pilipino ni..
orangA: macam best la..
orangB: tajuk ape..
orangA: MARIMAR..
orangB: huhh.!!?? hantu KAK LIMAH..
orangA: hantu kau la..

(dialog diatas adalah rekaan semata-mata =_=" )

pernah tak anda tengok telenovela MARIMAR..
sejak tengok episode pertama aku dah mula ketagih dengan viter ni.. tak boleh nak mizz satu episode pon.. heroin nyer. CUN banget.. hero pon boleh tahan hensom.. best tau citer nie.. sedih.. walaupon jalan citer lebih kurang je ngan yang lain-lain, tapi ini the best ever la..

hero + heroin

 Marian Rivera as Marimar


Dingdong Dantes as Sergio

every Monday to Thursday, 3.00 p.m. only on TV3




soundtrack MARIMAR by MOMOYPALABOY


COKELAT.. celup celup



sape suke coklat..!! angkat kening..!!
saye..saye..saye..!!!
nak tau tak sebenarnya coklatkan banyak khasiat dan kelebihan...
tak percaya... baca lagi..
ramai orang cakap yang coklat boleh mengemukkan, kalau makan nanti tumbuh jerawat dan bermacam lagi la.. WAIT..!! anda salah.. setelah aku mengodeh-godeh maklumat dari internet baru aku dapat tahu (hek.. eleh baru tau..) Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang. 

1- Coklat Untuk Kesihatan

Coklat dengan kandungan biji koko memiliki lebih dari 70% kebaikan untuk kesihatan,kerana coklat kaya dengan kandungan antioksida iaitu fenol dan flavonoid.Kandungan antioksida ini tiga kali lebih banyak dari teh hijau,minuman yang selama ini sering dianggap sebagai sumber antioksida yang mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah sehingga mampu mengurangkan risiko terkena serangan jantung dan dikatakan boleh membantu mencegah timbulnya kanser dalam tubuh serta mencegah terjadinya strok mahupun darah tinggi.Selain itu,kandungan lemak pada coklat berkualiti tinggi dan bebas kolestrol.

2- Coklat Kaya Vitamin

Coklat juga mempunyai beberapa vitamin yang berguna bagi tubuh seperti vitamin A,vitamin B1,vitamin C,vitamin D,dan vitamin E.Selain itu coklat juga mempunyai zat dan khasiat pemakanan yang penting untuk tubuh seperti zat besi,kalium dan kalsium.Koko pula terdapat sumber magnesium semula jadi yang tinggi.Dengan menikmati coklat,ia mampu menambah magnesium dalam zat keperluan harian yang menyebabkan meningkatnya kadar progesterone pada wanita.

3- Coklat Itu Menenangkan

Rasa tenang yang timbul setelah menikmati coklat bukan sekadar perasaan sahaja.Malah coklat juga mengandungi ratusan zat yang memungkinkan terjadinya reaksi kimia di otak.Zat-zat inilah yang kemudian akan merangsang aktifnya serotonin di otak yang selanjutnya akan mengalirkan perasaan tenang dalam diri individu.Selain itu,zat terbanyak yang terkandung dalam coklat adalah theobromine yang dapat mensimulasikan jaringan sarat dan jantung yang membuat kamu terjaga dan juga boleh membantu meredakan batuk.

4- Coklat Untuk Kecantikan ^_^

Kebaikan lain dari coklat adalah kecantikan.Kandungan antioksida yang ada di dalamnya dapat mencegah penuaan awal.Maka tidak hairanlah jika kini wujud satu kaedah baru dalam dunia kecantikan iaitu lulur coklat yang sangat baik untuk kecantikan kulit.


5- Coklat Bibitkan Rasa Cinta

Coklat juga mengandungi phenylethylamine yang berfungsi membantu penyerapan dalam otak dan menghasilkan dopamine yang akan menyebabkan perasaan gembira,meningkatkan rasa tertarik dan dapat menimbulkan perasaan jatuh cinta.Itulah alasan yang boleh digunakan, coklat sering dijadikan sebagai hadiah tanda cinta.

klik untuk besar (info dari COKLAT)

my favourite:





Sunday, March 27, 2011

baju kurung milik aku


cheh.. tajuk entri macam gempak..
pernah tak anda (ladies only k..) berbaju kurung bila keluar membeli belah..
ada yang pernah..
ada yang tak pernah..
ada yang jarang-jarang..
ade suatu ketika aku berbaju kurung pegi ke shopping complex, tapi yang aku hairan dan sangsi ade sesetengah orang pandang aku macam aku pakai snow cap ngan snow jacket berserta boot. ade yang perli-perli
" balik kenduri ye kak.."
"selamat hari raye.." 
pernah jugak terdengar kawan- kawan bercerita:
kawanA : nak tau tak??
kawanB : ape-ape..!! (dengan muke teruje..)
kawanA : hari tu aku gi City Square, aku nampak ade budak pakai baju kurung.. kelakar gile.. ade ke pegi CS pakai baju kurung.. tak kene langsung..
kawanB : eeuuww.. baju kurung.. ape barang beb..

hhuhh..!!
ape yang kelakar..
ade juga yang segan apabila berbaju kurung bila jalan-jalan.. 
weeii!!!
baju kurung lambang kebanggaan negara tau.. baju kurung juga simbol kebanggaan orang Melayu.. bila pakai baju kurungkan nampak ayu, sopan dan cantik.. selesa dan senang dipakai plak tu..

cantik-cantik

better than..


+_+

date of birth




i'm was born on 21 FEBRUARY 1993
the conclusion is who we are depends on how we carry ourselves and how to face the world
(betol tak.. hembus je ni..)




" aku keliru menjadi buntu"


okay..
dah lama tak update blog sebab masalah teknikal yang tak dielakkan...
pada tanggal 23 Mac 2011 aku dan family dengan bangganye pergi ke SMT Perdagangan untuk amik RESULT ,SPM aku. huhuhu.. " GEMURUH JIWA...."  tak lalu makan beb.. tapi dapat je result perut terus kebulur.. padah tak sarapan.. 
"macamana result ?? ".. bak kate orang.. okay la.. cukup makan... thanks a lot kat my parent, cecikgu. kengkawan dan sesape lah yang telah memberi sokongan dan tunjuk ajar sepanjang aku menuntut ilmu.. dari tadika sampailah sekarang ni dan maybe akan datang ..

yang pening, konfius, keliru lagi buntu ni... nak sambung belajar kat mane ek?? nak amik pe ek??
TULAH... kan cikgu dah bagitau rancang awal-awal.. taknak dengar.. but aku follow the flow jelah.. (sesuke hati je..)

btw, CONGRATS TO ALL SMT PERDAGANGAN(batch 09/10) students yang telah berjaya mencapai kelulusan 100% dan peningkatan GPK.

GRED PURATA KESELURUHAN ( GPK ) :
3.37 ( 2010 )
4.24 ( 2009 ) 4.56 ( 2008 )

 nampak tak??

Tuesday, March 22, 2011

result SPM



result SPM2010 akan diumumkan pada 23 Mac 2011

- the end -

=_='








Monday, March 14, 2011

WeLCOmE HoMe


welcome home to all PLKN students
(students ke..?? layan je la..)
akhirnya, selepas tiga bulan berada di KEM PKLN masing-masing mereka telah berjaya menamatkan kem latihan khidmat negara. CONGRATS to all my friends yang telah menyertai PLKN.







(kepada tuan punyer gambar..: "sorry copy and paste tanpa kebenaran")


=_='

Sunday, March 13, 2011

FACEBLOG


kepada blogger mari ramai-ramai join FACEBLOG
klik disini :


jemput-jemput jenguk dan sertai sekarang.
(cheh.. ^_^)


Saturday, March 12, 2011

baju lame


wah..
dah lame tak post something kat blog ni. hari-hari menghadap komputer tapi takde idea nak post entri ape. ni pon pakai hembus je ape yang patut. tujuan gambar diatas dipaparkan untuk tunjuk kat anda baju yang saye pakai tu. actually tu baju nenek saya yang telah wujud sejak zaman 70-an. CANTIK TAK ???. suke sangat kat baju tu VINTAGE giler.. siap ade kocek tau.. zaman dulu kala punyer trend.. ok tak kalau pakai camni.. orang dulu pakai ngan kain batik je.. suke sangat-sangat... 


lepas tu dipadankan pula dengan rantai panjang macam gambar diatas. rantai ni beli kat Lemaree Boutique. harganye dalam bajet la.. yang ruse tu RM20 jew..  (facebook beliau : Lemaree)

love it so damn much

Thursday, March 10, 2011

short

tidak ada apa-apa yang nak dikongsikan buat masa ini..

huhuhuhuu.. T_T

blur la..

Sunday, March 6, 2011

LION


terharu sangat pabila tengok video ni.  so sweet la..




nak tengok full ending klik Cristian the lion - full ending