tukangBaca

Thursday, December 30, 2010

CHAMPION.!!

 

yeyeh.. MALAYSIA menang..!! tak sangka selepas sekian lama kita berjaya merangkul kejuaraan yang menjadi impian seluruh rakyat Malaysia. sekalung tahniah kepada skuad HARIMAU MALAYSIA yang telah bertungkus lumus, bermatian, membanting tulang, berusaha mencapai kegemilangan. cheh.. 
I LOVE MALAYSIA..!! 


congrats also to our apple of malaysian eyes..
RAJAGOPAL.!!





Saturday, December 25, 2010

perfect two

 


You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause your the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause you are the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages

You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together

Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya

I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two 
 
AUBURN
 

Friday, December 24, 2010

dah abis dah..


 it's over..
dah tamat..
dah abis dah..
ape yang tamat..??
sebenarnye nak bagi tau yang zaman persekolahan untuk aku telah tamat (maybe..)..
setelah 12 tahun aku menuntut ilmu dari tadika sampailah aku amik periksa SPM. sekarang nie tengah tanam anggur sambil makan tuna dengan roti . taktau la ape nak jadi.. i hope it will getting better.. yay..inilah sebenarnya waktu yang aku tunggu tapi WHAT NOW..!! tu fikir nanti lor..
 hahaha.. nothing to do..  it's very damn bored...

aku mula belajar mengeja dan mengira di TADIKA PASTI. tak banyak memori yang aku ingat semase alam tadika.. truly i hate this time.. i dont know why.. hahaha.. funny.. 

selepas tadika aku melanjutkan pelajaran di SK LIMPOON 1. sampailah aku dapat 3A 2B.. hehehe. not bad la.. rindu kat cikgu Baiiah.. dielah cikgu kelas aku masa darjah 5 dan 6.. 

and than aku teruskan pelajaran di SMK DATO BENTARA LUAR.. banyak kenangan kat sekolah nie.. miss sesangat kat mereka. aku belajar kat sekolah ni selama 3 tahun dua bulan.. pastu aku berpindah ke..

yup.. this school called SMT PERDAGANGAN.. aku belajar kat sekolah nie selama 2 tahun..
aku belajar dalam kursus PENGATURCARAAN KOMPUTER sampailah aku amik SPM..




Thursday, December 23, 2010

hostel..


 tepat jam 11.00 pagi pada tanggal 20 disember 2010, aku dengan sukacitanya telah meninggalkan asrama SMTPJB buat selama-lamanya.. asrama yang selama ini telah menjadi rumah kedua aku telah ditinggalkan untuk penghuni yang baharu.. HHOORRAAYY..!!
dah lama aku tunggu saat-saat ini. selama hampir 2 tahun aku merasa pahit manis kelat masin masam menjadi penghuni asrama tersebut, akhirnya aku bebas..

but thank a lot to En. Adam Amin merangkap ketua warden yang telah lama bersabar dengan kenakalan kami..
warden-warden ckg. fatma, ckg. azian, ckg. zaimah, ckg. husin, utz. firdaus, ckg. zuwairi, ckg. rizaki, ckg. roslina dan ckg. sazarina. terima kasih kepada mereka sebab telah menjaga kami dengan sempurna..
maafkan segala kesilapan kami selama ini sememangnya kami hanya budak yang baru belajar dan perlu diajar..

gambar kenangan:













 
kepada aspura aspuri 2009 and 2010.. korang memang best banyak huru-hara, suka-duka, haruk-piruk yang telah kita lalui bersama.. will miss you all until the end of my single life.. hehehe..
untuk ahli TERATAI 2009 dan ahli CEMPAKA 2010 korang the best among the best. sayang korang ketat-ketat sampai lebam..


setibanya waktu-waktu kebosanan, inilah tempat kami lepak bersama.. 

 inilah sebahagian dorm cempaka.. macam biasa sentiasa bersepah..

 ini view dari dorm cempaka..

 inilah kad balik kampung yang kadang-kadang menjadi kontroversi bagi kitaorang.

 blok a dan blok b

 ttooiilleett

 kalau penat membanting tulang membasuh baju.. inilah penyelamat kami rm2 sekali round..


loker

tempat kami study, memekak, ronggeng, makan, minum, tido dan sewaktu dengannya..

bye-bye my friends..


Friday, December 10, 2010

peribahasa karam

seketika tadi adikku sedang menggodeh internet untuk mencari peribahasa yang best-best. tak tahu la tujuan beliau. sedang dia menggodeh, beliau telah terjumpa senarai peribahasa dari Karam di Lautan Sepi. ehh.! salah pula, KARAM SIGH WALIA. sekali baca, ingat sampai jumpa cicit ke-53 tau.berikut adalah senarai peribahsa yang di inovasikan oleh beliau:


1. Kecil tapak tangan, tapak sulaiman saya tadahkan.
2. Ke mana tumpah nye kuah kalau tidak ke bawah.
3. Siapa yang makan nangka dia yg dpt biji nangka.
4. Pucuk di cita ismet ulam raja.
 5. Sepandai2 tupai melompat, akhirnya tak dpt masuk olimpik juga.
6. Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian cukai pendapatan.
7. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.
8. Tiada rotan pelempang berguna juga.
 9. Biar lambat asalkan tak cepat .
10. Biar putih tulang jangan kuning gigi.
11. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula.
12. Jauh di mata dekat di mata-mata.
13. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar.
14. Carik2 bulu ayam lama2 jadi \"shuttlecock\".
15. Secupak takkan jadi 18 cupak
 16. Gajah mati meninggalkan gading, harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggal dunia.
17. Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula makanan di dalam mulut.
18. Harapkan pagar, pagar tak boleh diharap
 19. Habis madu sepah jgn di buang merata2
20. Alang2 mandi biar guna sabun .
21. Ayam terlepas, tangan berbau ayam.
 22. Berani kerana benar takut kerana penakut.
 23. Berapa berat mata memandang berat lagi seguni beras.
24. Cubit paha kanan peha kiri tak rasa apa-apa pun.
25. Diam2 ubi berisi diam2 orang bisu .
26. Hendak seribu daya tak hendak tak apa .
 27. Hidung tak mancung, gigi macam kereta sorong.
28. Hidup segan mati ditanam.
29. Ikut hati mati, ikut rasa merasa.
30. Ikut resmi padi semakin berisi semakin byk burung mari.
31. Kerbau dipegang pada talinya, manusia dipegang pada tangannya.
32. Lembu punya susu cap teko dapat nama.
33. Patah tumbuh hilang report polis.
34. Sambil menyelam tengok kapal selam.
35. Sehari selembar benang lama2 benang habis.
36. Jika kail panjang sejengkal beli le yg panjang sikit kalau nak mengail dilaut. (beli le pukat tunda lagi baik).
 37. Membujur lalu melintang pukang.
38. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik kalau hari tak hujan.
39. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.
40. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.
 41. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah.
42. Alang2 menyeluk pekasam, biar sampai jadi masam.
43. Paku dulang paku serpih, paku dinding pucuk paku.
44. Kalau takut dilambung ombak, jangan cuba nak naik bot

best tak?? kalau ade award peribahasa terbaik, memang die je yang menang. 
tapi jangan guna mase periksa, nanti tak pasal-pasal kene ulang SPM.
idup Karam..!!

Karam Sigh Walia
bak kate atuk sebelah mak sedare punye jiran tetangga: "takkan karam hilang di laut"
(takde kene mengene pun)

Thursday, December 9, 2010

LoLiTa..??

apa itu LOLITA..??

korang tahu tak tentang fesyen lolita..?? sebenarnya aku pun tak berapa pasti tentang asal usul lolita ni.. tetapi menurut kaji selidik melalui alam maya lolita adalah sebuah fesyen yang telah wujud sejak zaman Rococo dan zaman Victoria
agaknye la kot. aku pakai hembus je ni.. fesyen lolita amat popular di Jepun sejak tahun 1980an lagi dan menjadi fesyen jalanan yang amat digemari oleh pemuda pemudi Jepun. terdapat beberapa jenis fashion lolita antaranya ialah Gothic Lolita, Sweet Lolita, Casual Lolita, Hime Lolita, Shiro Lolita, Classic Lolita, Country Lolita, Sailor Lolita, Wa Lolita, Punk Lolita, Ero Lolita, Kodona and Aristocrat.

inilah contoh dress lolita:




kebanyakkan dress lolita adalah short dress dan kembang.
accesories wajib bagi lolita ialah reben besar-besar kat kepala.


lolita juga gemar pakai boots, highheels atau kasut balet.



 
ditambah pula dengan stokin yang sampai lutut



di kali gandakan pula dengan





sebenarnye macam-macam accesories si lolita ni. ni je yang dapat dipaparkan..
untuk maklumat lanjut kalian boleh click on LolitaFashion
untuk melihat hasil gabungan kesemua yang di atas teng..teng..teng..






yang dipaparkan hanyalah jenis Sweet Lolita.
comel tak mereka???
memang comel sebab muke diaorang sume ciut miut. tetapi kalau rakyat Malaysia bagaimana ya??

nie jenis Gothic Lolita
ade juga rupenye.. but sorry to said..
memang haruk..!!
dengan keadaan cuaca yang panas dan lembab di kawasan tropika ni.. tak payah la nak ber-LOLITA ye.. baju kurung dan baju Melayu patunya menjadi kebangga kita..
ya..!! hidup 1MALAYSIA..!!